Siirry sivun sisältöön

Raskaana olevat ja imettävät äidit

Raskauden ja imetyksen aikana lääkkeitä tulee käyttää harkiten ja lääkärin ohjeiden mukaan.

Odottavien äitien kivunlievitys

Lähes kaikki lääkeaineet siirtyvät äidin verenkierrosta istukan kautta sikiöön. Eri lääkeaineiden vaikutus sikiöön saattaa vaihdella raskauden eri vaiheissa. Pääsääntöisesti alkuraskaus ja varsinkin raskausviikot 2–8 ovat sikiön kehityksen kannalta herkimmät. Ylipäätään kaikkia lääkkeitä tulee raskauden aikana käyttää vain huolellisesti harkiten ja lääkärin ohjeiden mukaan.

Imettävien äitien kivunlievitys

Kaikki imettävän äidin käyttämät lääkkeet siirtyvät äidinmaitoon vaihtelevina pitoisuuksina. Tämän vuoksi imetyksen aikana täytyy käyttää sellaisia lääkkeitä, jotka eivät ole vaaraksi imeväisikäiselle.

Jos leikkauksenjälkeisessä kivunhoidossa joudutaan turvautumaan lääkkeisiin, jotka eivät ole turvallisia imeväisikäiselle, on syytä pumpata äidinmaito lääkkeen käytön aikana hukkaan. Henkilökunta neuvoo milloin imetyksen aloittamisen uudelleen on turvallista.

Parasetamoli on ensisijainen vaihtoehto, kun lääkkeellistä kivun hoitoa tarvitaan raskauden aikana. Parasetamolin käyttö alkuraskaudessa ei lisää epämuodostumariskiä.

Tutkimuksissa parasetamolin toistuva tai pitkäaikainen käyttö raskauden aikana on liitetty muun muassa lasten myöhemmän neuropsykiatrisen kehityksen häiriöihin, kohonneen piilokiveksen riskiin pojilla sekä sikiön valtimotiehyen sulkeutumiseen. Tutkimusnäyttö edellä mainitusta on vielä alustavaa, mutta kuten kaikkien lääkkeiden käyttöä raskauden aikana, myös parasetamolin käyttöä tulee huolella harkita ja käyttää mahdollisuuksien mukaan ainoastaan tilapäisesti tai vain tarvittaessa annostellen.

Nykytiedon valossa ei ole mahdollista antaa selkeää suositusta raskauden aikana turvallisesta annoksesta tai käytön kestosta. Neuvottele tarvittaessa lääkärin kanssa asiasta.

Tulehduskipulääkkeiden säännöllistä käyttöä kannattaa pyrkiä välttämään raskauden suunnitteluvaiheessa. Säännöllinen käyttö voi vaikuttaa estävästi munasolun irtoamiseen (ovulaatioon), ja siten vaikeuttaa raskauden alkamista siinä kierrossa, jossa lääkettä käytetty.Alkuraskaudessa ne voivat lisätä keskenmenon riskiä. Loppuraskaudessa ne saattavat aiheuttaa sikiön sydämen oikovirtauskanavan ennenaikaisen sulkeutumisen ja munuaisvauriota sikiölle.

Uudempia tulehduskipulääkkeitä, koksibeja, ei suositella lainkaan, koska niitä ei ole riittävästi tutkittu raskauden aikaisessa käytössä.

Opioidien lyhytaikainen käyttö raskauden aikana on turvallista. Tämän ryhmän lääkkeiden käytössä ei ole ilmennyt sikiöön kohdistuvia haitallisia vaikutuksia, mutta mahdollisia pitkäaikaisvaikutuksia sikiön kehittyvään keskushermostoon ei tiedetä.

Opioidien pitkäaikaiskäytön seurauksena saattaa vastasyntyneellä ilmetä vieroitusoireita.

Puudutusten käyttö raskaana olevan kivunhoidossa on turvallista.

Päivitetty 17.10.2023