Siirry sivun sisältöön

Liikkuminen ja kehosta huolenpito

Terveet elämäntavat ja omasta kehosta huolehtiminen tukevat pitkäaikaisesta kivusta kärsivän potilaan kivunhallintaa ja hyvinvointia. Tältä sivulta löydät linkkejä omahoito-oppaisiin liikunnasta, unesta, painonhallinnasta ja alkoholin käytöstä.

Liikunta

Liikunta auttaa monien pitkäaikaissairauksien, ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa. Tällaisia sairauksia ovat valtimotaudit, lihavuus, diabetes, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, muistisairauksien, masennusoireet sekä pitkäaikainen kipu.

Kaikille aikuisille suositellaan kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa ainakin 150 minuuttia viikossa (Liikuntasuositus). Peruskunnosta huolehtiminen on tärkeää meille kaikille, myös pitkäaikaisesta kivusta kärsiville potilaille.

Seuraavassa on linkkejä sivustoille, joista löydät luotettavaa tietoa liikunnan terveysvaikutuksista sekä ohjeita erilaisiin liikuntamuotoihin ja harjoittelun aloittamiseen. Linkit avautuvat uuteen välilehteen.

Painonhallinta

Kivun aiheuttama liikunnan ja aktiivisuuden vähentyminen ja mielialan lasku voivat vaikeuttaa kivusta kärsivän potilaan painonhallintaa. Neuvoja ja tukea painonhallinnan haasteisiin löydät muun muassa seuraavista linkeistä.

Alkoholin käyttö

Alkoholin käytön vähentämiseen voit saada tukea esimerkiksi terveyskeskuksen päihdehoitajalta tai A-klinikoilta. Myös netissä on runsaasti tietoa, johon kannattaa tutustua.