Uusiutuneessa tai etäpesäkkeitä lähettäneessä syövässä kipu on yleisempää. Useimmilla potilaista on myös muita oireita, joista tavallisimpia ovat uupumus, heikkous, ruokahaluttomuus, pahoinvointi, ummetus, hengenahdistus ja unettomuus.
Oireisiin vaikuttaa syöpäkasvaimen ja sen etäpesäkkeiden koko ja sijainti. Myös syöpään annettu hoito, potilaan ikä, yleistila ja muut sairaudet vaikuttavat potilaan oireisiin.
Jokainen syöpä oireilee eri tavalla
Kaikki kokevat syöpäoireet eri tavalla ja siksi jokaiselle potilaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Siinä pyritään ottamaan huomioon oireiden voimakkuus, määrä ja se, miten ne heikentävät potilaan elämänlaatua.
Mitä enemmän oireita potilaalla on, sitä suurempaa taakkaa hän kantaa ja sitä enemmän elämänlaatu kärsii. Pelkkä syöpäkipu voi heikentää elämänlaatua merkittävästi, myös aiheuttamalla ahdistusta ja pelkoa.
Oireiden häiritsevyys vaihtelee yksilöllisesti. Kipulääkitys suunnitellaan niin, että lääkkeiden haittavaikutukset, esimerkiksi ummetus tai väsymys, eivät lisää potilaan oirekuormaa ja heikennä elämänlaatua entisestään.
Syöpäkivun ja muiden oireiden hoito onkin tärkeä suunnitella kokonaisuutena niin, että tavoitteena on syöpäsairauden ja siihen liittyvien fyysisten ja psyykkisten oireiden aiheuttaman kärsimyksen minimoiminen.
Oireita lievittävää hoitoa jatketaan
Mitä pidemmälle syöpä on edennyt, sitä selkeämmin hoidon tavoitteena on oireiden lievittäminen. Vaikka syöpää ei enää voitaisi parantaa, voidaan potilaan fyysistä ja psyykkistä vointia tukea monin eri tavoin.
Potilas on se, joka määrittää oireiden voimakkuuden ja haitan. Yhdellä hankalin oire voi olla jatkuva, yölläkin valvottava selkäkipu, toisella päivittäinen pahoinvointi ja ruokahaluttomuus, kolmannella sietämätön kutina.
Jotta potilaan kokemus oireista välittyisi oikein hoitohenkilökunnalle, hoidon suunnittelussa käytetään usein apuna oirekyselylomakkeita.