Siirry sivun sisältöön

Päiväkirurgiset potilaat

Pienten leikkausten jälkeen potilas voi kotiutua jo samana päivänä. Esimerkiksi kitarisaleikkauksen jälkeen potilas voi usein hoitaa kipuaan kotona lääkärin määräämillä kipulääkkeillä ja levolla.

Päiväkirurginen leikkauspotilas tulee sairaalaan leikkauspäivän aamuna ja kotiutuu saman päivän aikana. Tyypillisiä päiväkirurgisia toimenpiteitä ovat kaihi-, kitarisa-, sappi-, tyrä-, polventähystys- ja sterilisaatioleikkaus.

Päiväkirurgisella potilaalla tulee olla hakija. Hänen tulee olla aikuinen henkilö, joka on yön yli potilaan luona.

Miten pienten leikkausten aiheuttamaa kipua hoidetaan?

Lääkkeellinen kivunhoito perustuu ensisijaisesti puudutusten, parasetamolin ja tulehduskipulääkkeen käyttöön. Harkinnan mukaan pieniinkin leikkauksiin voidaan käyttää vahvempaa kipulääkettä, eli opioidia. Kipulääkityksen tulee onnistua suun kautta otettavilla valmisteilla.

Joskus kipua lievitetään antamalla potilaalle sekä kipulääke, että puudutus. Kun nämä yhdistetään, voidaan vähentää vahvojen kipulääkkeiden tarvetta ja nopeuttaa potilaan toipumista.

Lääkkeettömällä kivunhoidolla, kuten kylmäpakkauksilla ja oikeilla asennoilla, voidaan vähentää leikkausalueen turvotusta ja kipua. Esimerkiksi polven tähystysleikkauksen jälkeen raaja kannattaa asettaa koholle ja kietoa pyyhkeeseen kääritty kylmägeelipakkaus polven ympärille.

Sairaalasta kotiutuessaan potilas saa hoito- ja kipulääkeohjeet. Joskus voimakas kipu, pahoinvointi tai oksentelua voivat estää suunnitellun kotiutumisen leikkauspäivänä. Tällöin potilasta hoidetaan sairaalassa kunnes oireet lievittyvät ja kotiutuminen on mahdollista.