Lievän tai kohtalaisen kivun hoidossa riittää usein potilaalle yksilöllisesti suunniteltu kipulääkeyhdistelmä. Voimakkaammassa kivussa lääkeyhdistelmään tavallisesti kuuluu myös vahva kipulääke, opioidi. Jos kipu voimistuu syövän edetessä, voidaan lääkitystä tehostaa sekä harkita sädehoitoa ja muita toimenpiteitä.
Näin lääkäri kartoittaa syöpäkipua
Kun lääkäri suunnittelee potilaan hoitoa, hän arvioi ensin huolellisesti, minkälaisesta kivusta on kyse. Hoidon alkuvaiheessa potilasta pyydetään kuvailemaan kipua. Vain potilas itse voi kertoa missä kohdassa kehoa kipu on ja miltä se tuntuu.
Potilasta pyydetään usein täyttämään oirekysely tai kipupiirros ja kuvailemaan kivun voimakkuutta numeroasteikolla tai kipujanalla. Lisää tietoa kivun arvioimisesta löytyy Kivunhallintatalon itsehoito-osiosta
Lisäksi lääkäri tutkii potilaan saadakseen lisätietoa kivun alkuperästä. Kipualueen punoitus ja turvotus voivat viitata tulehdukseen. Kipualueen herkkyys tai ihon heikentynyt tunto voivat olla merkkejä hermovauriosta. Luun etäpesäkkeen aiheuttama kipu taas ilmenee voimakkaana, paikallisena painoarkuutena ja liikerajoituksena.
Kun lääkäri haastattelee ja tutkii potilasta hän selvittää myös, minkä verran kipuun liittyy ahdistusta ja muuta psyykkistä kuormitusta. Kaikki nämä tiedot ovat tarpeen, jotta syöpäkivun hoito voidaan räätälöidä juuri kyseiselle potilaalle toimivaksi.