Pitkäaikaisessa kiputilanteessa on hyödyllistä jakaa kuormitus tasaisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa erilaisten aktiviteettien jakamista yleensä aiemmin totuttua lyhyempiin jaksoihin ja sijoittamista niin, että aktiivisuutta seuraa lepoa tai palautumista tukeva jakso.
Monelle kipupotilaalle tällainen jaksottaminen on yllättävän vaikeaa. Tekemistä on ehkä totuttu jatkamaan siihen asti, kun vasta kipu katkaisee sen. Pitkäaikaisessa kivussa tämä ei ole toimivin toimintamalli.
Jaksottamisen avulla enemmän
Jaksottaminen on taito taitojen joukossa. Sitä oppii hyödyntämään harjoittelemalla. Jaksottamisen avulla on mahdollista
hallita itse enemmän tekemisensä määrää
ehkäistä kivun hallitsematonta voimistumista, kun tekee arkiaskareita tai lähtee liikkumaan
vähentää uupumuksen tunnetta
auttaa palaamaan poisjääneisiin harrastuksiin tai askareisiin tai aloittaa jotain uutta, vaikka kiputilanne jatkuu.
Hyödynnä jaksottamista kiputilanteessa näin
1. Tee katsaus toiminnan määrään viikko- ja päivätasolla
Arjessa kuormituksen tasaisen jaon on tarkoitus näkyä niin, että aktiivisuus ja elpyminen ovat mukana jokaisessa päivässä. Tarkoituksena on välttää sitä, että joihinkin tiettyihin päiviin kasautuu hyvin runsaasti tekemistä ja toisina on vain lepäämistä.
Myös yksittäisen päivän kuormituksen jaksottaminen on tarpeen kivun kanssa toimeen tulemiseksi. Kivussa kuormitustekijöinä voivat toimia monet tekijät istumisesta kotiaskareisiin tai liikkumiseen. Nämä tekemiset on tarkoitus jakaa niin, että aktiivisuutta seuraa aina jokin suunniteltu elvyttävä jakso. Elvyttävänä toimintana voi olla esimerkiksi lepohetki, venyttely tai rentoutusharjoitus. Elpymisen jälkeen seuraa uusi suunniteltu tekemisen jakso.
2. Määrittele tekemisen määrä uudella tavalla
Toimivassa jaksottamisessa on tarkoituksena ohjata omaa tekemistä ennalta suunnitellun määrän pohjalta. Tämä voi tarkoittaa vaikkapa kymmentä minuuttia vaatteiden silittämistä tai puolen kilometrin kävelylenkkiä.
Jaksottamisessa etsitään itselle tärkeistä aktiviteeteista sellainen ajallinen tai muu määrä, jonka voi tehdä ilman, että kiputaso pitkällä aikavälillä nousee tämän myötä.
Etsi toimiva määrä tekemistä näin:
1. Päätä ensin, missä aktiviteetissa haluat hyödyntää jaksottamista.Mikä tekeminen arkipäivässäsi tuntuu lisäävän kipua? Mitä olet jättänyt pois kivun vuoksi, mutta haluat takaisin elämääsi?
2. Arvioi määrä, jonka voit tehdä haluamaasi toimintoa ilman kiputason voimakasta lisääntymistä. Monesti hyvänä keinona toimii ajallinen määrä, koska sitä on helppo seurata (esimerkiksi kännykän voi laittaa hälyttämään aikamäärän mukaan). Määrän voi asettaa myös muuten, esimerkiksi ”kävelen 2000 askelta askelmittariin”.
3. Vähennä sitten 10 prosenttia arvioimastasi määrästä. Tarkoitus on varmistaa, että kiputaso ei nouse liikaa.
4. Suunnittele palautumisjaksot. Toimiiko sinulla rentoutusharjoitus, venyttely, lepohetki vai jokin muu?
5. Ryhdy toteuttamaan suunnitelmaa ja tarkista sitä tarvittaessa. Miten jaksottamalla tekeminen luonnistuu? Ota tarkastelujaksoksi esimerkiksi kaksi viikkoa tai kuukausi. Yksi tai kaksi päivää on yleensä liian lyhyt jakso kertomaan koko totuutta. Pahempina kipupäivinä tavoitetta voi vähentää esimerkiksi puolet ja palata sitten asteittain takaisin kohti tavoitetta. Jos kiputaso pidemmällä tarkastelujaksolla lisääntyy, se voi kertoa siitä, että tavoitteesi on liian kuormittava.
Tunnista tavalliset haasteet jaksottamisen hyödyntämiselle
Jaksottamisessa on kyse oman käyttäytymisen muuttamisesta. Sen esteenä voi olla niin omassa itsessä kuin ympäristössä oleva tekijät.
Tunnistatko omalta kohdalta jotain seuraavista:
Kokisin syyllisyyttä tekemättömistä töistä, minun pitää tehdä asiat kerralla valmiiksi.
Ihmiset työpaikalla eivät ymmärtäisi sitä, että teen asiat uudella tavalla.
Perheeni muut jäsenet joutuisivat ottamaan vastuuta jostain, mitä olen aiemmin tehnyt; en usko heidän kykenevän siihen.
Tavoitteeni tekemisessä perustuvat mielikuviin siitä, millainen olen ollut ennen kiputilannetta.
Minun pitää ottaa kiinni se, mitä en saanut tehtyä pahana kipupäivänä.
Jos huomaat jonkin yllä olevasta sopivan sinuun, pohdi onko se mahdoton este sille, että opettelet uudenlaisen tavan tehdä asioita. Kokeilun kautta voit arvioida, onko este todella niin suuri.