Gå till sidans innehåll

Snedställd stortå, hallux valgus

En snedställd stortå innebär att leden mellan den första tån och mellanfotsbenet vrids i en felställning, där mellanfotsbenet vänds inåt och stortån vänds mot de övriga tårna.

En snedställd stortå (hallux valgus) kan förekomma som den enda felställningen, men är ofta förknippad med en felställning av den distala foten, såsom plattfot. En snedställd stortå är inte en extra knöl utan ett tecken på att leden har vridit sig i fel läge.

En allvarligare snedställning av stortån åtföljs vanligen av en hammartå-felställning hos de mindre tårna.

De typiska symtomen på en snedställd stortå är att stortåns basled och det utbuktande benet är ömma och i vissa fall mer omfattande smärta i främre delen av foten (metatarsalgi). En svårt snedställd stortå gör det svårt att använda skor och kan innebära en risk för sår.

Läkaren undersöker foten kliniskt. En stående röntgenbild av foten räcker som bilddiagnostisk undersökning.

Behandling

För att lindra smärtan hos en snedställd stortå används en bred och något upphöjd sko med en rullande trampdyna.

Man försöker också korrigera störningen i fotens främre del och förbättra fotledens rörelseomfång med muskelövningar. Felställningen kan korrigeras genom att stärka peroneus longus-muskeln i den snedställda stortån med hjälp av övningar.

Målet med den kirurgiska behandlingen är att återställa läget och avstampsområdet i trampdynans leder. Enbart genom att ta bort benknölen kan man inte uppnå detta.

Ingreppet kan innebära att leden förbenas eller att felställningen korrigeras genom osteotomi, dvs. genom att kapa och vrida på benet.

Uppdaterad 16.8.2018