Gå till sidans innehåll

Artros i axeln

Var tredje person över 60 år har artrosförändringar i axelleden.

Symtomen på artros i axeln utvecklas med åldern, gradvis, och graden av symtom kan variera. Symtomen är stelhet, smärta och minskad styrka i musklerna runt axeln.

Du kan känna eller till och med höra rosslande i axeln när du rör på handen. Det kan också kännas som att axeln låser sig.

Behandling

Lindrigare artros behandlas med antiinflammatoriska smärtstillande medel och rehabilitering.

Syftet med rehabiliterande behandling är att bibehålla axelledens rörelseomfång och förbättra muskelkonditionen. Rekommenderade, rehabiliterande motionsformer är till exempel simning, vattengymnastik, stavgång och skidåkning.

Om symtomen blir mer långvariga och svåra och om röntgenbilderna visar avancerad artros kan kirurgisk behandling övervägas. Baserat på ålder, kravnivån och strukturella faktorer väljs en individualiserad kirurgisk behandling för varje patient.

Ledproteskirurgi

Om man väljer ledproteskirurgi, påverkas valet av ledprotes av tillståndet hos benstrukturen och rotatorkuffen. Vid en fullständig axelledsprotes beläggs skulderbladets ledyta med en plastkomponent, vanligen med cementfäste. Skaftet är vanligtvis fäst genom förbening. Även en skaftdel med cementfäste kan användas. En särskild ledprotes, såsom omvänd axelledsprotes, måste användas när rotatorkuffen har brustit och/eller när den individuella anatomin kräver det. Med en ledprotesoperation kan man lindra smärtan väl, men återhämtningen av rörelseomfånget är mer varierande. En patient som genomgått operationen kan sällan återgå till fysiskt krävande arbete.

Uppdaterad 24.8.2018