Gå till sidans innehåll

Akut stukning av fotleden

Avvikelser i fotens hållning, såsom ett högt fotvalv och avvikande eller svag muskelfunktion exponerar för stukningar.

En tidigare stukning exponerar också för en ny stukning. Allvarliga stukningar av fotleden kan också orsaka associerade skador.

Läkaren undersöker skadans läge, eventuella ömma ställen i benstrukturerna och fotledens stabilitet. Vid behov röntgas fotleden för att utesluta benbrott.

Oftast stukas fotleden i supination, dvs. fotsulan vrids inåt. Till följd av en sådan skada kan fotledens yttre ledband, FTA- och FC-ligamenten, sträckas eller brista.

Behandling

En stukad fotled måste behandlas noggrant för att förhindra att stukningen återkommer. Den vanligaste behandlingen av en ledbandsskada är ett avtagbart stöd för att förhindra sidoförskjutning, dvs. en ortos, som används i 1–3 veckor.

Vid en allvarlig stukning kan fotleden också stödjas i ett gips i cirka fyra veckor.

För en fotled som lätt stukas rekommenderas en ortos även vid idrott och andra tillfällen. Övningar för att förbättra fotledens rörlighet och lägesuppfattning är en viktig del av rehabiliteringen.

En kirurgisk bedömning är nödvändig om konventionell behandling inte ger önskat resultat, om fotleden fortfarande stukas, om det finns en känsla av att fotleden ger efter och om stukningarna återkommer.

De allra flesta fotledsskador kan botas utan operation med effektiv inledande behandling och rehabilitering. Målet med kirurgisk behandling är anatomisk reparation av ledbanden.

Uppdaterad 16.8.2018