Gå till sidans innehåll

Plattfot, lågt fotvalv

Vid plattfot verkar foten vikas utåt i förhållande till benet och hela fotsulan är i kontakt med golvet.

Plattfot och högt fotvalv är felställningar som orsakar ryggsmärta utöver smärta i de nedre extremiteterna.

Plattfot, eller lågt fotvalv, är ett vanligare hållningsfel i foten än högt fotvalv. Det kan vara en s.k. juvenil form, dvs. fotvalvet utvecklas inte normalt under uppväxten, eller kan utvecklas gradvis i vuxen ålder.

Plattfot kan också orsakas av en inflammatorisk reumatisk sjukdom, skador på foten och fotleden eller neurologiska störningar.

Förutom den kliniska undersökningen ger en stående röntgenundersökning av fot och fotled en uppfattning om felställningens svårighetsgrad.

En plattfot är lös när man stampar av för att ta ett steg och fotvalvet höjs inte som det borde. Plattfotsfelställningen visar också ökad inåtvridning av underbenet när man går.

Plattfot och relaterade störningar i stöd- och rörelseorganens biomekanik kan orsaka symtom i hela området kring nedre extremiteterna och ryggen.

Fotledens begränsade böjningsområde gör att det behövs en kompenserande flexion av den nedre tarsalleden och andra leder i foten.

Plattfot är en progressiv störning. I det tidiga stadiet kan symtomen vanligtvis vara plantarfasciit eller smärta i framfoten. När felställningen fortskrider förekommer smärtan vanligtvis på insidan av fotleden och foten och på den yttre fotknölens främre undersida.

Vid lindrig plattfot är behandlingen icke-kirurgisk. Hörnstenarna är en robust löpar- eller vandringssko med rullande trampdyna, och övningar på egen hand.

Övningar som används är sträckning av vaden med skyddat fotvalv och rörelser för att förbättra styrkan i de muskler som stabiliserar foten, särskilt tibialis posteriori och peroneus longus.

Effektiviteten av hålfotsinlägg vid icke-kirurgisk behandling av foten är sämre än man tidigare trott, men kan rekommenderas i vissa fall.

Om den icke-kirurgiska behandlingen inte är tillfredsställande övervägs kirurgisk behandling.

Hos unga personer och personer med medelsvår plattfot syftar en så kallad flexibel plattfotsreparation till att bevara ledrörelsen genom ledbandsreparation, sentransplantation och vändning av benet.

Kirurgisk behandling av avancerad plattfot innebär steloperation av lederna på baksidan av foten.

Efter en kirurgisk reparation av en plattfot bör foten inte belastas på cirka sex veckor.

Rehabiliteringen av benet fortsätter i upp till 6–12 månader efter operationen. Du kan återgå till arbetet 3–6 månader efter operationen.

Uppdaterad 24.8.2018