Siirry sivun sisältöön

Vaivaisenluu

Vaivaisenluu tarkoittaa ensimmäisen varvas-jalkapöytäluunivelen kääntymistä virheasentoon, jossa jalkapöytäluu kääntyy sisäänpäin ja isovarvas kohti muita varpaita.

Vaivaisenluu (hallux valgus) voi esiintyä ainoana virheasentona, mutta monesti se liittyy taaemman jalkaterän virheasentoon kuten lattajalkaan. Vaivaisenluu ei ole ylimääräinen patti vaan merkki nivelen kääntymisestä väärään asentoon.

Voimakkaammassa vaivaisenluu-virheasennossa on yleensä liitännäisongelmana pienempien varpaiden vasaravarvas-virheasento.

Vaivaisenluun tyypillisinä oireina on isovarpaan tyvinivelen ja esiin työntyvän luisen kohdan kipu ja jossain tapauksissa laajempi päkiän kipu (metatarsalgia). Voimakas vaivaisenluu hankaloittaa jalkineiden käyttämistä ja voi altistaa haavaumille.

Lääkäri tutkii jalan kliinisesti. Kuvantamistutkimuksena riittää jalkaterän seisten otettu röntgenkuva.

Hoito

Vaivaisenluun hoidossa lievitetään kipua riittävän leveälestisellä, päkiästä rullaavalla ja hieman kantakorotetulla jalkineella.

Jalkaterän etuosan toiminnan häiriötä yritetään myös korjata ja nilkan liikerataa parantaa lihasharjoitteilla. Virheasentoa voi joustavassa vaivaisenluu-virheasennossa korjata peroneus longus -lihaksen vahvistaminen harjoittelemalla.

Kirurgisella hoidolla on tavoitteena palauttaa päkiälinjan nivelten keskinäinen asema ja ponnistusalue. Pelkän luisen patin poistolla tähän ei päästä.

Toimenpide voi käsittää nivelen luudutuksen tai virheasennon korjaamisen osteotomialla eli luun katkaisulla ja käännöllä.

Päivitetty 16.8.2018