Gå till sidans innehåll

Bättre ledhälsa med viktkontroll

Att vara normalviktig minskar risken att insjukna i artros. Viktminskning lindrar i regel även smärtor på grund av artros.

Hälsosamma levnadsvanor är ett bra sätt att förebygga artros. Övervikt ökar påtagligt risken för både knä- och höftartros.

Övervikt belastar ledbrosket i de nedre extremiteterna och gör det känsligare för ledskador och felställningar, till exempel i samband med hård motion eller tungt fysiskt arbete.

Viktminskning hjälper även mot smärtan

Även en liten viktminskning minskar avsevärt belastningen på lederna.

Det har konstaterats att en viktminskning på cirka fem kilo under tio års uppföljning minskar sannolikheten att insjukna i symtomgivande knäledsartros med 50 procent.

Viktminskning lindrar i allmänhet smärtan och förbättrar artrospatientens funktionsförmåga.

Överviktiga artrospatienter rekommenderas kostomläggning i kombination med regelbunden motion.

I Hälsovikthuset i Hälsobyn hittar du ett sex veckor långt egenvårdsprogram som inspirerar till livsstilsförändringar, Viktkontrollstigen. Du kan genomföra programmet när som helst hemma, helt gratis.

Till Programmet för hälsosam bantning i Hälsovikthuset (på finska) kan du få tillträde med läkarremiss. Onlinekursen är ett ettårigt program för bestående livsstilsförändring. Det leds av hälso- och sjukvårdspersonal.

Uppdaterad 23.8.2017