Gå till sidans innehåll

Tennisarmbåge

Den exakta orsaken till tennisarmbåge är inte känd, men tillståndet är ganska vanligt.

Långvarig smärta i armbågens ledhuvud kallas tennisarmbåge (lateral epikondylit).

Besväret drabbar 1–3 procent av finländarna. Symtomen är särskilt vanliga hos medelålders personer. Kvinnor har oftare tennisarmbåge än män. Rökning och repetitivt arbete som omfattar kraftiga rörelser exponerar för sjukdomen.

Tennisarmbåge är inte en allvarlig sjukdom. Sjukdomen kan beskrivas som en ”medelålderskris” för senan, som läker av sig själv senast inom två år.

Ingen botande behandling har utvecklats, och det finns inte heller någon beprövad behandling för att lindra symtomen.

Kortison som injiceras i ledhuvudet används inte längre i stor utsträckning som behandling, eftersom smärtlindringen är tillfällig och tillståndet förvärras igen några månader efter injektionen.

Symtomen lindras genom att man applicerar en antiinflammatorisk gel eller kräm på den ömmande platsen på huden. Återhämtningen främjas genom rehabiliteringsträning på egen hand. Anvisningar ges av en fysioterapeut.

Golfarmbåge

Smärta vid belastning av det inre ledhuvudet kallas golfarmbåge.

Besväret är mycket likt tennisarmbåge, men i stället för den yttre delen av armbågen är smärtan lokaliserad till den inre delen av armbågen där böjsenorna sitter fast.

Vårdlinjerna är desamma som för tennisarmbåge: smärtlindring och fysioterapi, samt undvikande av onödiga injektioner och operationer.

Uppdaterad 24.8.2018