Gå till sidans innehåll

5 frågor om hallux valgus

Hallux valgus är ett mycket vanligt besvär. Det är inte bara en extra knöl, utan ett tecken på att fotryggsbenet vridit sig i fel läge.

Källa: Duodecim hälsobibliotek

Ja och nej. 60–80 procent av fallen med hallux valgus orsakas av en ärftlig strukturell egenskap i fotbladet, där fotryggsbenet är kortare och tjockare än normalt.

Ja, av dem också. Den främsta orsaken till hallux valgus, som inte är relaterad till en störning i fotkonstruktionen, är att man bär korta, avsmalnande skor. Hallux valgus kan dock orsakas av t.ex. en felställning i foten eller bristande parallellitet i fotbladet, dvs. kobenthet.

Smärta vid ansträngning i stortåns basled, som är det första symtomet på hallux valgus. När man tar av sig skon återgår tån till en god ställning. Smärtan kan dock kvarstå. I det här skedet lönar det sig att se till att det finns tillräckligt med utrymme i spetsen på skorna och försöka förhindra att tillståndet förvärras. Smärta och inflammation kan lindras med kylförpackningar och antiinflammatoriska smärtstillande läkemedel.

En knöl på hallux valgus är ett tecken på att benet redan har vridit sig i fel position. Du kan försöka rätta till situationen och träna upp obalansen i musklerna med övningar. Det har visat sig att operationer eventuellt kan undvikas med långvarig träning.

Det bästa sättet att träna är under ledning av en fotterapeut eller fysioterapeut. Spiraldynamiska övningar har visat sig vara en effektiv behandling för hallux valgus.

Uppdaterad 24.8.2018