Siirry sivun sisältöön

5 kysymystä vaivaisenluusta

Vaivaisenluu on hyvin yleinen vaiva. Se ei ole vain ylimääräinen patti vaan merkki jalkapöytäluun kääntymisestä väärään asentoon.

Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Kyllä ja ei. 60 - 80 prosenttia vaivaisenluista aiheutuu perinnöllisestä jalkaterän rakenteen ominaisuudesta, jossa jalkapöytäluu on tavallista lyhyempi ja paksumpi.

Kyllä, niistäkin. Tärkein vaivaisenluun syy, joka ei liity jalan rakenteen häiriöön, on lyhyiden ja kapeakärkisten kenkien käyttäminen. Vaivaisenluu voi kuitenkin syntyä esimerkiksi jalan asentovirheestä tai jalkaterän linjausvirheestä eli pihtipolviasennosta.

Rasituskivusta isovarpaan tyvinivelessä, joka ensimmäinen oire vaivaisenluusta. Kun kenkä otetaan pois, varvas palautuu hyvään asentoon. Särky voi kuitenkin vielä jatkua. Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kenkien kärjissä on riittävästi tilaa ja pyrkiä ehkäisemään tilan eteneminen. Kipua ja tulehdusta voi lievittää kylmäpakkauksella ja tulehduskipulääkkeillä.

Vaivaisenluun kyhmy on merkki siitä, että luu on jo kääntynyt väärään asentoon. Tilannetta voi yrittää korjata ja lihasten epätasapainoa treenata harjoitteilla. On todettu, että leikkaukselta voidaan mahdollisesti välttyä pitkäjännitteisen harjoittelun avulla.

Parhaiten harjoittelu onnistuu jalka- tai fysioterapeutin ohjauksessa. Spiraalidynaaminen harjoittelu on todettu tehokkaaksi vaivaisenluun hoidoksi.

Päivitetty 24.8.2018