Gå till sidans innehåll

Patientberättelse - Smärtan i mitt knä försvann efter ledprotesoperationen

Outi genomgick för ett år sedan en ledprotesoperation av höger knä på grund av artros. Nu lever hon ett smärtfritt liv.

Före ledprotesoperationen hade jag svår smärta i knäet och hade utvecklat neuropatisk smärta.

Jag hade också problem med den smärtstillande medicineringen – jag fick alla möjliga biverkningar av dem.

Det var särskilt svårt att sova på grund av smärtan i knäet. Jag ville inte ta starka läkemedel på dagen, eftersom det skulle ha påverkat min förmåga att klara mig på jobbet.

Jag var tvungen att sjukskriva mig i två veckor på grund av artros. Sedan opererades jag.

Efter den tredje veckan behövde jag inga kryckor

Operationen utfördes under bedövning. Bedövningen varade i 16 timmar. När bedövningen upphörde var smärtan svår.

Det tog några dagar att hitta rätt medicinering. Efter det lättade den värsta smärtan. Läkemedelsfria metoder hjälpte också till med smärtlindring: att hålla benet upphöjt och kylförpackningar. Det hjälpte mig också att fokusera på ljudböcker, filmer och musik.

Under de första två veckorna efter operationen rörde jag mig med två kryckor. Under den tredje veckan rörde jag mig fortfarande inomhus med hjälp av en krycka. När jag var ute tog jag med mig den andra kryckan för säkerhets skull. Sedan behövde jag inga kryckor längre.

Under min återhämtning gjorde jag regelbundet de övningar som min fysioterapeut rekommenderade. Den dagliga motionen och övningarna var så smärtsamma att jag fortfarande behövde smärtstillande medicinering. På grund av smärtan var det nödvändigt att vila tillräckligt mellan övningarna. Förutom smärtstillande medel fortsatte jag att använda kylförpackningar och hålla benet i upphöjt läge.

Första sommaren utan smärta

Uppföljningen några månader efter operationen gick bra. Både ortopeden och jag var nöjda med resultatet. Jag kunde börja min första sommarsemester på flera år utan smärta.

Jag är glad att jag valde att genomgå en ledprotesoperation. Nu är smärtan borta. Mitt andra knä kommer att behöva samma operation om några år. Jag hoppas att allt går lika bra.

Hemma kände jag mig ibland osäker

På sjukhuset visste jag att jag var i goda händer. Hemma kände jag mig ibland osäker på de relativt stora mängderna smärtstillande medel och på att trappa ner medicineringen.

Till och med planeringen av de fysioterapeutiska övningarna verkade kräva expertis. I något skede svullnade mitt knä och hela mitt högra ben upp. Då saknade jag möjligheten att snabbt kunna be någon om råd.

Sjukskötaren berättade för mig att svullnad kan komma överraskande till och med flera månader efter operationen. Det kan vara förvirrande om du inte har hört talas om det.

Det vore bra om man till exempel kunde prata med sin sjukskötare efter operationen om man har några frågor.

Uppdaterad 10.8.2018