Sisäilman pölyt ja saasteet ovat astman kannalta ulkoilman laatua merkittävämpiä. Sisäilmaa huonontavat siivouksen ja järjestyksen laiminlyöminen, tavarapaljous, sisällä tupakointi, lemmikkieläimet (allergisilla potilailla), kosteusvaurioituneiden materiaalien mikrobikasvu (bakteerit, homesienet) sekä joskus rakennus- ja sisustusmateriaalien kemikaalipäästöt. Huono ilmanvaihto on kaikkien sisäilmaongelmien äiti. Katso lisää linkeistä Kodin sisäilma ja kunnossapito, Neuvontapuhelimet.
Astma ja ilmanlaatu
Sisä- ja ulkoilman huono laatu voi pahentaa astmaoireita. Reagointiherkkyys ilmanlaadulle on yksilöllistä.
Keväisin lepän ja koivun kukinta aiheuttaa Suomessa allergiaoireita noin miljoonalle ihmiselle, jotka kärsivät lähinnä nuha- ja silmäoireista ja myös astmasta.
Kevättalvella hienojakoinen katupöly aiheuttaa nuha-silmäoireita ja pahentaa astmaa. Suurin osa katupölystä on hienoksi jauhautunutta asfalttia ja hiekkaa, mutta se sisältää myös nokihiukkasia, autojen renkaista, jarruista ja muista osista irtoavaa materiaalia sekä maaperän mikrobeja. Kevätkaudella seassa on myös siitepölyä. Kaupunkien keskustoissa ongelmana ovat erityisesti pienhiukkaset, jotka tunkeutuvat syvälle hengitysteihin. Kansainvälisessä vertailussa maamme yhdyskuntailma on kuitenkin hyvä. Katso lisää linkeistä Siitepölytiedotus ja Ilmanlaatu Suomessa.
Takkaa polttaessasi huomioi oikeanlainen tulisijan käyttö, jotta minimoit terveydelle haitallisten pienhiukkasten määrän. Polta tulisijassa vain puhdasta puuta ja pyri sytyttämään tuli puiden päältä. Katso lisää linkistä Polta puuta puhtaasti.
Päivitetty 31.8.2021