Siirry sivun sisältöön

Astman oireet

Astmaa sairastava kokee usein keuhkoputkien ahtautumisen hengenahdistuksena tai painontunteena rinnalla.

Yleisimpiä astmaoireita ovat yskä, hengenahdistus, heikentynyt rasituksen sietokyky sekä limaisuus keuhkoissa. Lisäksi voi esiintyä toistuvia hengitystie-infektioita. Astmaoireet voivat liittyä myös eri olosuhteisiin, kuten kylmään ilmaan, allergeeneihin hengitysilmassa, hengitystieinfektioon tai rasitukseen. Myös vuorokauden aika voi vaikuttaa oireiden ilmaantuvuuteen.

Mistä astmaoireet johtuvat?

Kun keuhkoputkien ympärillä oleva sileä lihas supistuu johtaen keuhkoputkien ahtautumiseen, ilmaa menee keuhkoihin hyvin mutta tulee huonosti ulos. Puhutaan ilmasalpauksesta, jonka jokainen astmaa sairastava kokee omalla tavallaan. Jotkut kokevat sen painontunteena rinnassa, jopa rintakipuna. Osa kokee, ettei saa ilmaa keuhkoihin. On suuria yksilöllisiä eroja siinä, miten herkästi astmaa sairastava tunnistaa keuhkoputkien supistumisen.

Astman kaltaisten oireiden aiheuttajia

Astma on yleinen sairaus, niinpä pitkittyneestä yskästä tai hengenahdistuksesta kärsivälle potilaalle tehdään yleensä aluksi astmatutkimuksia. Samanlaisia oireita voi olla myös muissa sairauksissa.

Tavallisimpia pitkittyneen, yli 2kk jatkuneen yskän syitä ovat tupakoitsijan keuhkoahtaumatauti ja krooninen keuhkoputkentulehdus. Muilla kuin tupakoitsijoilla tavallisia syitä voivat olla krooninen nuha, tulehdus keuhkoissa tai poskionteloissa ja refluksitauti. Muut yskän syyt ovat selvästi harvinaisempia kuten bronkiektasiatauti, keuhkokudoksen sairaudet tai kasvaimet.

Etenkin iäkkäämmillä ihmisillä sydänsairaus kuten sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta tai keuhkoveritulppa voi olla astmantyyppisten oireiden syynä. Tupakoitsijoilla taas keuhkoahtaumatauti. Nuoremmilla henkilöillä mahdollinen syy voi olla toiminnallinen hengityshäiriö, kuten toiminnallinen äänihuulisalpaus (VCD, vocal cord dysfunction) tai hyperventilaatiotaipumus.

Päivitetty 1.9.2021