Siirry sivun sisältöön

Astma ja lemmikit

​Astma ei ole este lemmikin hankkimiselle, mutta mikäli eläimen läsnäolo aiheuttaa allergisia oireita tai astmaoireiden pahenemista, ei lemmikin pitäminen tai hankkiminen ole suositeltavaa.

Joillakin astmaoireiden pahenemiseen riittää myös epäsuora altistuminen koiran tai kissan hilseelle esimerkiksi koulussa, liikennevälineissä tai työpaikoilla. Kotieläinpöly lisää hengitysteiden ärtyvyyttä ja samalla voi pahentaa astmaa, vaikkei allergiaa olisikaan.

Allergiatestit tutkivat herkistymistä, mutta positiivinen reaktio ei kerro aiheuttavatko eläimet allergiaoireita tai astman pahenemista. Ne eivät myöskään kerro mahdollisesta myöhemmin kehittyvästä allergiasta, jos kotiin hankitaan lemmikki. Hyvässä tasapainossa oleva astma auttaa sietämään paremmin eläinallergiasta johtuvia hengitysoireita.

Kaikissa koirissa on samat allergeenit. Koirasta irtoava allergeenien määrä vaihtelee yksilöstä toiseen paljon enemmän kuin rodusta toiseen. Allergeeneja on hilseen ja karvan lisäksi myös syljessä ja seerumissa, tämän takia allergisoimatonta koiraa ei ole olemassa. Koirien kuivaruoka voi myös herkistää oireilulle.

Kissan allergeenia on hilseessä, syljessä, talissa ja peräaukon seudun rauhasten eritteissä. Uroskissoilla allergeenia on enemmän kuin narttukissoilla.

Marsut, hiiret, rotat, gerbiilit, kanit ja muut jyrsijät herkistävät helposti. Allergeeneja on niiden hilseessä, syljessä ja ulosteissa. Myös eläimen ruoka tai sen asuintilan kuivikkeet voivat aiheuttaa oireilua.

Undulaattien, papukaijojen ja muiden häkkilintujen allergeeneja ovat ulosteet sekä niiden hilse. Linnusta lähtevä valkuaispöly, sen punkit ja täikärpäset voivat aiheuttaa allergiaa ja astmaa. Allergiaoireiden lähteenä voi olla myös linnun ruoka, kuten auringonkukansiemenet, pähkinät ja hirssinjyvät.

Monet pitävät liskoja, matelijoita ja kilpikonnia turvallisina lemmikkeinä, koska ne eivät hilseile näkyvästi. Luulo on väärä, sillä niiden pinnasta irtoaa allergeenista valkuaismateriaalia, joka sekoittuu huonepölyyn. Myös niiden ulosteissa on allergeenista materiaalia. Unohtaa ei sovi, että niiden ruoka voi toimia allergian lähteenä.

Kun lemmikkieläimille allerginen haluaa jonkin eläimen kotiinsa, ajatellaan akvaariota. Kalat tai niiden ulosteet eivät pölise ja muutu huonepölyn osaksi. Akvaarios​sa kuitenkin kasvaa leviä, useimmiten viherlevää, jota joutuu huoneilmaan. Kaloja pitää myös ruokkia, ja ruoassa on allergeeneja. Niitä ovat ennen kaikkea hyttysten toukat ja katkaravut.

Lemmikkisiileistä tiedetään hyvin vähän. Suomessa lemmikkisiileinä ovat afrikkalainen kääpiösiili sekä egyptiläinen pitkäkorvasiili. Kyseessä ei siis ole luonnon siili. Varmuudella ei voida sanoa, minkä verran siilit aiheuttavat allergioita. Siilit kuitenkin syövät pääasiallisena ravintonaan hyönteisiä. Siili ei myöskään opi sisäsiistiksi, joten sen asuintila pitää puhdistaa päivittäin.

Päivitetty 31.8.2021