Siirry sivun sisältöön

Raskaus ja astma

Raskauden aikana astma tulee hoitaa hyvin. Äidin huonossa hoitotasapainossa oleva astma lisää selkeästi riskiä erilaisille raskausongelmille, kuten ennenaikaisuudelle ja mahdollisesti pienipainoisuudelle.

Astma- ja allergialääkityksen sopivuus ja annostelu on hyvä tarkistaa omalta lääkäriltä mielellään jo raskauden suunnitteluvaiheessa, mutta viimeistään raskauden alettua.

Astman oireet voivat joko lisääntyä tai vähentyä raskauden aikana. Aina ei tapahdu mitään muutosta. Käytännössä yleensä jatketaan raskausaikaa edeltävää lääkitystä, ellei huonontunut astmatilanne edellytä lääkityksen lisäämistä. Astmalääkitystä ei tule keskeyttää raskauden vuoksi.

Astmalääkkeiden käyttö

Hengitettävät astmalääkkeet ovat hoidon perusta ja kaikkia niitä voidaan käyttää raskauden aikana. Lääkkeiden pakkausselosteissa mainitaan useimmiten, ettei lääkkeitä ole tutkittu raskaana olevilla, mikä onkin totta. Tiedot turvallisuudesta perustuvat pitkäaikaisiin käyttökokemuksiin.

Myös muiden astmalääkkeiden käyttö on osoittautunut turvalliseksi. Yleisesti käytössä olevien astmalääkkeiden ei ole todettu lisäävän epämuodostumariskiä.

Kortisonihoito suun kautta on mahdollinen silloin, kun tilanne vaatii, missä tahansa raskauden vaiheessa.

Astmalääkitystä ei tule keskeyttää raskauden vuoksi.

Päivitetty 31.8.2021