Siirry sivun sisältöön

Silmän allerginen sidekalvotulehdus

Silmän allerginen sidekalvotulehdus on paikallinen allerginen reaktio, jonka oireena on kutina, vetistys, punoitus, valonarkuus ja lievä rähmiminen.

Silmäoireet voivat olla allergian ainoa ilmenemismuoto. Silmäoireiden allergiatausta on usein helppo itsekin havaita, koska oireet liittyvät selvästi joko siitepölykauteen (katso siitepölykalenteri) tai altistumiseen allergeeneille kuten eläimille.

Kausiluonteisen allergisen sidekalvotulehduksen oireita voi itse hoitaa ilman reseptiä saatavilla antihistamiinitableteilla tai kromoglikaattisilmätipoilla.

Kuivasilmäisyyteen liittyy usein samanlaisia oireita kuin allergiseen silmätulehdukseen, ja ne esiintyvät usein yhdessä. Kostuttavia silmätippoja saa ilman reseptiä apteekista ja niitä voi käyttää samanaikaisesti allergian hoitoon käytettävien valmisteiden kanssa.

Vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita silmälääkärin määräämää lääkehoitoa. Myös siedätyshoito voi olla aiheellinen. Krooninen eli pitkäkestoinen sidekalvotulehdus vaatii ympärivuotista hoito

Päivitetty 1.9.2021