Siirry sivun sisältöön

Astma ja tupakointi

Tupakointi on astman riskitekijä. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina.

Astmaa sairastavan sairauden hallintaa huonontavat merkittävästi sekä passiivinen altistuminen tupakansavulle että aktiivinen tupakointi.

Tupakoivilla astmaa sairastavilla on suurempi keuhkoahtaumataudin riski kuin muilla. Keuhkoahtaumataudin ikävä piirre on se, että ahtauma ja laajentumamuutokset keuhkoissa ovat palautumattomia toisin kuin astmassa. Astma ja keuhkoahtaumatauti ovat molemmat ahtauttavia keuhkoputkien sairauksia, joiden yhtäaikainen esiintyminen on tavallista.

Tupakoivilla astman taudinkuva on usein epätyypillinen, siten hoito ja diagnostiikka ovat haasteellisempia tupakoivilla kuin tupakoimattomilla. Tupakoinnin loppumisen jälkeen astman oireilu voi muuttua enemmän tyypilliseksi, kohtaukselliseksi.

Tupakointi heikentää hengitettävien lääkkeiden tehoa merkitsevästi. Tupakalla on myös muita haitallisia vaikutuksia. Tupakan häkä sitoutuu veren hemoglobiiniin hanakammin kuin happi. Näin ollen tupakointi heikentää hapenottokykyä. Lisäksi tupakointi vaikeuttaa hengitysteiden tulehdusten paranemista. Katso lisää linkistä Tupakka.

Passiivinen tupakointi tarkoittaa altistumista savulle, joka syntyy tupakan palaessa ja vapautuessa ympäristöön. Tämä sivuvirta sisältää osittain eri aineosia kuin tupakoitsijan henkeensä vetämä savu, mutta saattaa olla jopa haitallisempaa.

Passiivinen tupakointi voi vaikuttaa astmaa sairastavan hoitotasapainoon sitä heikentävästi, ja astmaa sairastavan kannattaa välttää kaikkea altistumista tupakansavulle.

Nuuska on tupakkatuote, josta vereen imeytyvät nikotiinimäärät ovat paljon savukkeista imeytyviä suurempia. Nikotiini on terveydelle vaarallista ja aiheuttaa erittäin voimakasta riippuvuutta. Nikotiinin lisäksi nuuska sisältää 2500 erilaista kemiallista yhdistettä. Etenkin raskaana olevien naisten tulisi ehdottomasti välttää nuuskaamista lapsen terveyteen liittyvien riskien vuoksi.

Astmaan nuuskalla ei ole samanlaista pahentavaa vaikutusta kuin tupakalla. Nuuska ei kuitenkaan sovellu käytettäväksi tupakasta vieroitukseen. Nuuskaaminen lisää suun alueen, ruokatorven, mahan ja haiman syövän riskiä. Katso lisää linkistä Nuuska.

Sähkötupakka on sähköllä toimiva laite, joka yleensä koostuu patruunasta, lämmityselementistä ja pienestä ladattavasta akusta. Joissain malleissa on lisäksi värillinen led-valo, joka saa laitteen näyttämään palavalta savukkeelta. Sähkösavukkeen patruunassa on nestettä, jota kuumentamalla laitteesta on mahdollista imeä höyryä. Perusaineina nesteessä käytetään glyserolia tai propyleeniglykolia.

Sähkötupakoinnin tiedetään aiheuttavan keuhkoissa samantyyppisiä tulehdusmuutoksia kuin poltettu tupakkakin, eikä sen käyttöä suositella astmaa sairastaville.

Höyryn muodostuksessa käytetään sekä nikotiinipitoisia että nikotiinittomia nesteitä. Käytetyistä nesteistä on edelleen erittäin vähän tutkimustietoa eikä sähkötupakkaa suositella tupakoinnista vieroitukseen. Käyttöä ei tule koskaan aloittaa "viihdemielessä" nikotiiniriippuvuuden riskin vuoksi. Katso lisää linkistä Sähkösavuke ja Sähköiset nikotiiniannostelijat.

Tupakasta vieroittuminen on monille vaikeaa. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä lopettaa. Hyöty tupakoinnin lopettamisesta on yksilöllinen ja perustuu muun muassa tupakoinnin kestoon ja siihen, mitä mahdollisia sairauksia tupakka on jo aiheuttanut.

Astmaa sairastavat hyötyvät yleensä tupakoinnin lopettamisesta, infektiot ja pahenemisvaiheet vähenevät, astmalääkkeiden tarve vähenee ja suorituskyky paranee. Haasteena on painonhallinta. Tupakoinnin lopettaminen ei aina onnistu ensimmäisellä yrityksellä, eikä ehkä toisella tai kolmannellakaan.

Oman terveysaseman lääkäri, terveydenhoitaja tai sairaanhoitaja osaa neuvoa sinua lopettamisen alkuun pääsemisessä ja tietää, mikä mahdollinen korvaushoitomuoto sopii sinulle. Katso lisää linkistä Tukea lopettamiseen.

Päivitetty 31.8.2021