Siirry sivun sisältöön

Astmalääkkeet ja tilanjatkeet

​​​​​​​​​​Tilanjatke on inhalaatiosumutteiden annostelussa käytettävä apuväline.

Lääkkeen inhalointi onnistuu paremmin tilanjatkeella, jos aerosolilääkkeen ottaminen on hankalaa. Tilanjatkeen käyttö edistää lääkkeen kulkeutumista keuhkoihin vähentäen suuhun jäävän lääkkeen määrää. Näin pystytään parantamaan lääkkeen tehoa ja ehkäisemään inhaloitavan kortisonin aiheuttamia mahdollisia haittoja kuten suun sammasta sekä äänenkäheytymistä.

Tilanjatkeita on vain tiettyihin lääkeinhalaattoreihin sopivia ja sellaisia, jotka sopivat useimpiin aerosolimuotoisiin lääkkeisiin. Tilanjatketta valitessasi varmista, että sinulla käytössä oleva inhalaatiosumute sopii kyseiseen tilanjatkeeseen.

Eri tilanjatkeiden käyttö-ohjeet voivat hieman poiketa toisistaan, joten lue käyttö-ohjeet huolellisesti ja pyydä tarvittaessa apua ammattilaiselta. Lapsille ja enemmän avustusta tarvitseville on mahdollista käyttää tilanjatketta joissain malleissa myös maskin kanssa.

Vinkkejä sopivan tilanjatkeen valintaan ja ohjausta niiden käyttöön voit kysyä apteekista sekä hoitavasta yksiköstä. Noudata tilanjatkeen huollossa laitekohtaisia-ohjeita.

Päivitetty 31.8.2021