Siirry sivun sisältöön

Ruoka-aineisiin liittyvät sairaudet ja oireet

Ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita ja sairauksia, jotka eivät ole allergiaa.

Ruoka-aineet aiheuttavat yleisimmin suolisto ja iho-oireita. Tutkimukset perustuvat oirekyselyyn sekä sairauksien ja allergioiden poissulkemiseen.

Tavallisin ajoittaisia suolisto-oireita aiheuttava syy on ärtyvän suolen oireyhtymä. Ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla tietyt ruoka-aineet saattavat lisätä oireilua ja ruokavalion muutos helpottaa oireita. Tämän vuoksi usein pohditaan ruoka-aineallergian mahdollisuutta.

Laktoosi-intoleranssi johtuu maitosokerin imeytymishäiriöstä, eikä ole allergiaa. Myöskään keliakia ei ole allerginen sairaus, vaan johtuu siitä, että viljatuotteiden gluteeni vaurioittaa ohutsuolen nukkaa.​ Katso lisää linkeistä Keliakia, Ärtyvän suolen oireyhtymä eli IBS ja Laktoosi-intoleranssi.

Atooppiseen ihottumaan liittyy lehahtelutaipumusta, joka ei yleensä ole aikuisilla ruoka-aineesta johtuvaa. Krooninen nokkosihottuma ei ole koskaan ruoka-allergian aiheuttamaa, eikä ruoka-aineiden välttämisestä ole hyötyä. Katso lisää linkistä Atooppinen ihottuma.

Biogeeniset amiinit ovat typpiyhdisteitä, joita esiintyy pieninä pitoisuuksina luonnostaan ruoka-aineissa esimerkiksi kasviksissa ja hedelmissä, muun muassa tomaatissa, sitrushedelmissä, banaanissa, pavuissa, avokadossa, vadelmassa ja luumussa. Merkittävimpiä biogeenisiä amiineita ovat mm. histamiini, serotoniini, tyramiini, fenyylietyyliamiini ja tryptamiini.

Amiineja voi muodostua elintarvikkeisiin myös pilaantumisen seurauksena. Riskielintarvikkeita ovat mm. tonnikala ja pitkään kypsytetyt juustot.

Suuret amiinipitoisuudet saattavat aiheuttaa äkillisiä allergian kaltaisia oireita, jotka allergiaoireista poiketen ilmenevät viiveellä. Tyypillisiä oireita ovat ihon punoitus, nokkosrokko, päänsärky ja hikoilu.

Päivitetty 16.9.2021