Siirry sivun sisältöön

Astmaa pahentavia lääkkeitä

Kaikista astmapotilaista 5–20 % on ASA-yliherkkiä (asetyylisalisyylihappo, aspiriini). On myös muita lääkkeitä, jotka voivat pahentaa astman oireita.

Tulehduskipulääkeyliherkkyys

ASA-yliherkille potilaille monet tulehduskipulääkkeet voivat aiheuttaa astmaoireita, jotka voivat olla hankalia. Erityisen vaarallista on, jos potilas saa lääkettä ruiskeena lihakseen tai suoneen (esim. Litalgin®). Myös kroonista nokkosihottumaa sairastavista noin 30 %:lla tulehduskipulääkkeet pahentavat nokkosihottumaa tai aiheuttavat paikallisia turvotuskohtauksia.

Diagnoosi perustuu oireisiin, eikä allergiatesteistä ole apua. Tarvittaessa lääkettä kokeillaan osasto-olosuhteissa (altistuskoe). Mikäli lääke on välttämätön, voidaan harkita myös siedätyshoitoa. Tavallisin hoito on ASAn ja sen sukuisten lääkkeiden huolellinen välttäminen. Useimmat astmapotilaat ja nokkosihottumapotilaat voivat kuitenkin käyttää tulehduskipulääkkeitä ilman ongelmia.

Älä ota tulehduskipulääkettä, jos et ole varma, sopiiko se sinulle. Kysy tarvittaessa neuvoa hoitavalta lääkäriltä, astmahoitajalta tai apteekin henkilökunnalta. Huomaa, että flunssalääkkeissäkin voi olla mukana sinulle sopimattomia tulehduskipulääkkeitä.

ASA-yliherkälle sopivia kipulääkkeitä

  • kodeiini

  • parasetamoli

  • petidiini

  • oksikodoni

  • tramadoli

  • buprenorfiini

  • migraanilääkkeistä ergotamiini ja triptaanit.

HUOM! Luettelossa on mainittu farmakologiset aineet. Kauppanimet vaihtelevat. Kysy neuvoa apteekin henkilökunnalta.

Koksibit ovat tulehduskipulääkkeitä, jotka sopivat ASA-yliherkille, mutta eivät aina. Neuvottele lääkärin kanssa ennen lääkkeen aloitusta. Ensimmäinen annos voidaan antaa myös valvotusti.

Muut lääkkeet

Sydän- ja verenpainelääkkeinä käytettävät erityisesti vanhat beetasalpaajat voivat aiheuttaa astmaoireita. Niitä voidaan käyttää myös silmänpainetaudin hoitoon. Uudempia, sydänselektiivisiä beetasalpaajia useimmat astmaatikot voivat käyttää ongelmitta.

Päivitetty 31.8.2021