Astman pahenemisvaiheen hoito

Astmaa sairastavan on hyvä tuntea, kuinka hoitaa sairauden pahenemisvaihetta, sillä hyvästä itsehoidostakin huolimatta pahenemisvaiheen kehittyminen on mahdollista.

Alta voit lukea yleiset ohjeet pahenemisvaiheen hoitoon. Pyydä kuitenkin astmaa hoitavalta lääkäriltäsi henkilökohtaiset pahenemisvaiheen hoito-ohjeet.

Pahenemisvaiheen hoidon askeleet

  1. Kaksin- tai nelinkertaista hengitettävän kortisonin annos vähintään kahdeksi viikoksi. Annosta ei tule laskea ennalleen, ennen kuin oireilu on kunnolla rauhoittunut. Aloita pahenemisvaiheen hoito mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kun tunnistat pahenemisvaiheen oireet tai sairastut hengitystietulehdukseen.
  2. Ota avaavaa lääkettä aina ennen hengitettävää kortisonia ja tarvittaessa muutoinkin noudattaen kuitenkin reseptissä ilmoitettua lääkkeen enimmäisannostusta.
  3. Jos käytät säännöllisesti yhdistelmävalmistetta (sisältää avaavan lääkkeen ja kortisonin), tehosta lääkitystäsi lääkäriltä saamiesi ohjeiden mukaan.
  4. Jos hengitettävän lääkityksen lisääminen ei auta 1–3 päivässä, ota yhteys lääkäriin tai aloita kortisonitablettikuuri aiemmin saamasi ohjeen mukaan.
  5. Mene päivystykseen, jos yskä ja hengenahdistus pahenevat lääkityksen lisäämisestä huolimatta.

Päivitetty  23.10.2019

Kyllä