Siirry sivun sisältöön

Astma ja päihteet

Tupakointi, kannabis sekä sähkötupakointi on terveydelle vaarallista ja pahentaa astmaoireita. Myös alkoholi voi aiheuttaa allergia- ja astmaoireita.

Useimmiten on vaikea osoittaa yksittäisiä tekijöitä, jotka aiheuttavat astman puhkeamisen juuri jossain elämänvaiheessa. Tupakansavulle altistuminen pahentaa astmaoireita ja nuoren oma tupakointi heikentää keuhkojen toimintaa.

Tupakoinnin on osoitettu olevan riskitekijä etenkin nuorilla naisilla. Se ylläpitää astman oireita ja heikentää astmalääkkeiden tehoa. Tupakoinnin lopettaminen saattaa parantaa astmaa sairastavan vointia jo viikkojen kuluessa. Lisää aiheesta linkeistä Tupakka, Tietoa ja tehtäviä tupakka ja nikotiinituotteista.

Astmaa sairastavan tupakointi on haitallista myös siksi, että tupakointi pitkään jatkuessaan aiheuttaa keuhkoahtaumatautia. Keuhkoahtaumataudissa krooninen tulehdus ahtauttaa vähitellen keuhkoputkia ja tuhoaa keuhkorakkuloita.

Astma ja keuhkoahtaumatauti ovat molemmat ahtauttavia keuhkoputkien sairauksia, joiden yhtäaikainen esiintyminen on tavallista. Tupakointi tekee astman hoidosta ja diagnostiikasta haastavampaa. Keuhkoahtaumataudin aiheuttamat muutokset ovat lopullisia, toisin kuin astmassa.

Tupakointi vaikuttaa myös hapenottokykyyn, joka vaikeuttaa hengitystieinfektioista paranemista.

Passiivinen tupakointi on vaarallista ja joissain tapauksissa jopa haitallisempaa kuin itse tupakointi.

Katso linkistä, kuinka tupakointi vaikuttaa kehossa:

Tupakasta vieroittuminen on monille vaikeaa. Koskaan ei ole liian myöhäistä tai aikaista lopettaa. Hyöty tupakoinnin lopettamisesta on yksilöllinen ja perustuu tupakoinnin kestoon ja siihen, mitä sairauksia on jo aiheutunut. Astmaa sairastavat hyötyvät yleensä tupakoinnin lopettamisesta. Infektiot, pahenemisvaiheet ja astmalääkkeiden tarve vähenee. Samalla suorituskyky paranee.

Tupakoinnin lopettaminen voi olla haastavaa ja ensimmäinen kerta ei välttämättä onnistu. Apua on mahdollista saada omalta lääkäriltä, vieroitusryhmistä ja muista vastaavista paikoista. Lue lisää linkistä Harkitsetko tupakoinnin lopettamista?

Sähkösavukkeet sisältävät terveydelle vaarallisia aineita ja ylläpitävät nikotiiniriippuvuutta. Siksi niiden käyttöä esimerkiksi tupakasta vieroitustuotteena ei suositella.

Nuuskaajan nikotiiniannos on keskimäärin suurempi kuin tupakoivan, ja terveyshaitat ovat samansuuntaisia kuin poltettujan tupakkatuotteiden. Nuuskan käyttö aiheuttaa erityisesti riskejä suun terveydelle. Hampaat värjäytyvät, kuluvat ja reikiintyvät helposti ja syövän riski lisääntyy.

Kannabiksen käyttöön liittyy selkeitä terveydellisiä riskejä ja se on luokiteltu huumausaineeksi. Kannabiksen polttaminen vaurioittaa hengitysteitä aiheuttaen samanlaisia muutoksia kuin tupakan polttaminen. Kannabiksen käyttö heikentää oppimiskykyä ja lisää riskiä psyykkisiin oireisiin. Lue lisää linkistä Päihdelinkki.

Alkoholijuomat voivat aiheuttaa allergia -ja astmaoireita. Useimmiten syynä ovat juomien sisältämät lisäaineet. Oireet voivat syntyä allergisella mekanismilla, mutta juomien lisäaineet voivat myös aiheuttaa allergian kaltaisia oireita.

Astmalääkkeillä ei yleensä ole yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa toisin kuin allergialääkkeillä. Varmista aina käyttämiesi lääkkeiden ohjeet alkoholin suhteen ja noudata niitä.

Päivitetty 18.5.2021