Siirry sivun sisältöön

Anestesian aikaiset allergiset reaktiot

Allergisoitumiseen liittyvät reaktiot vaativat yleensä herkistymisen aikaisemman toimenpiteen yhteydessä.

Anestesian eli nukutuksen aikana käytetään samanaikaisesti useita eri lääkeaineita. Tavallisimmat allergisen reaktion aiheuttajat ovat lihasrelaksantit eli lihaksia lamaavat lääkkeet sekä antibiootit ja lateksi. Reaktion voivat aiheuttaa myös varsinainen nukutusaine tai puuduteaine.

Allergisen reaktion syy voi olla myös ihon puhdistukseen käytetty aine tai kipulääke. Lääkeainereaktio voi tulla muulla kuin allergisella mekanismilla tai voi olla muu lääkkeen haittavaikutus, jolloin reaktio voi tulla myös ensimmäisessä anestesiassa. Anafylaktisia reaktioita esiintyy yksi jokaista 10 000-20 000 anestesiaa kohti.

Leikkauksen aikana käytetään useita lääkeaineita ja mikäli reaktio on ollut vaikea, tarvitaan usein laajempaa selvittelyä. Kaikki leikkauksen aikana käytetyt lääkeaineet pyritään tutkimaan ihopistokokein. Ihopistokokeet suositellaan tehtäväksi 4-6 viikkoa reaktion jälkeen.

Puuduteyliherkkyys

Puuduteyliherkkyys on harvinaista. Epäillyssä reaktiossa on usein kyseessä tavallinen pyörtyminen tai puudutteen lisänä käytetyn adrenaliinin tai lidokaiinin haittavaikutus. Puuduteyliherkkyyttä voidaan testata ihopistokokein.

Päivitetty 16.9.2021