Ruoka-allergian harvinaiset aiheuttajat

 

Ruoka-allergian harvinaisiksi aiheuttajiksi voidaan luokitella LTP -allergia, joka on harvinainen Suomessa sekä Alpha- Gal- allergia ja viljarasitusanafylaksia.

Haitarin otsikkotaso2
LTP- allergia

LTP (lipid transfer protein) on hedelmissä, vihanneksissa sekä puiden ja heinien siitepölyässä esiintyvä valkuaisainetyyppi, joka saattaa ristireagoida. Ristireaktion aiheuttamia oireita esiintyy etenkin Etelä-Euroopassa, jossa herkistytään alun perin persikalle. Proteiinit kestävät kuumentamista ja siksi oireita tulee sekä raa`an että kypsennetyn ruuan jälkeen. Oireita voivat olla suun, kasvojen ja silmien turvotus, nokkosihottuma eli urtikaria, vatsakipu, oksentelua. Tätä allergiaa ei juuri tavata Suomessa.

Tavallisia aiheuttajia ovat hedelmät ja marjat, erityisesti omenat, mansikat, vadelmat, persikat, kirsikat, kiivi, viinirypäleet, tomaatti, pähkinät, maissijauhosta tehdyt tuotteet.

Alpha- Gal- allergia

Kyseessä on harvinainen allergian muoto, joka liittyy punaisen lihan syöntiin. Taustalla on tämän hetken käsityksen mukaan punkin pureman yhteydessä tapahtunut herkistuminen alpha-galaktoosi-nimiselle punkin suolistossa esiintyvälle entsyymille. Tätä esiintyy punaisessa lihassa. Seurauksena on vaikea allerginen reaktio, joka tulee useamman tunnin viiveellä liha-aterian jälkeen.

Viljarasitus-anafylaksia

Eräissä ruoka-aineallergian muodoissa on tyypillistä, että pelkästään ruoka-aineen nauttiminen ei aiheuta allergista reaktiota, vaan tarvitaan kofaktoria, siis toinen samanaikainen tekijä. Tyypillinen muoto on vilja-rasitusanafylaksia, jossa kotimaisten viljojen sisältämälle gliadiinille herkistyneet potilaat saavat reaktion vain viljatuotteiden syömisen ja rasituksen yhteydessä.

ruoka-allergia; hedelmät; anafylaksia; liha; viljarasitusanafylaksia; nokkosihottuma; punkki; oksentaminen; punkin purema; allergia; siiteöpöly; turvotus

Kyllä

Päivitetty  16.9.2021