Sällsynta orsaker till födoämnesallergier är LTP-allergi, som är sällsynt i Finland, samt alpha-gal-allergi och spannmålsanafylaxi.
Ovanliga orsaker till födoämnesallergi
Födoämnesallergin kan även bero på en sällsynt allergiframkallare.
LTP (lipid transfer protein) är en typ av äggviteämne som finns i frukt, grönsaker samt i pollen från träd och gräspollen och kan korsreagera. Symtom som orsakas av korsreaktioner förekommer framför allt i Södra Europa, där det börjar med sensibilisering för persika. Proteiner tål upphettning och därför uppstår symtom av både rå och tillredd mat. Symtom kan vara svullnad i munnen, ansiktet och ögonen, nässelutslag, dvs. urtikaria, magont och kräkningar. Denna allergi är mycket sällsynt i Finland.
Vanliga allergener är frukt och bär, särskilt äpplen, jordgubbar, hallon, persikor, körsbär, kiwi, vindruvor, tomat, nötter och produkter gjorda på majsmjöl.
Det rör sig om en sällsynt allergiform, som har anknytning till rött kött. I bakgrunden finns enligt dagens kunskap sensibilisering för en förening som heter alpha-galaktos i fästingens tarmsystem. Denna sensibilisering har skett i samband med ett fästingbett. Föreningen finns i rött kött. Följden är en svår allergisk reaktion, som uppstår med flera timmars fördröjning efter intag av kött.
För en del former av födoämnessallergi är det typiskt att enbart intag av födoämnet inte orsakar allergiska reaktioner, utan en kofaktor behövs, dvs. en annan samtidig faktor. En typisk form är spannmålsanafylaxi, där patienter som sensibiliserats för gliadin i inhemska sädesslag får en reaktion bara då de ätit produkter som innehåller spannmål och ansträngt sig.
Uppdaterad 16.9.2021