I de flesta fall är läkemedelsallergin redan klar utifrån händelsebeskrivningen och kräver inga tilläggsutredningar.
Vad är läkemedelsöverkänslighet?
Biverkningar från läkemedel är vanliga. Biverkningar som har samband med läkemedlens verkningsmekanism förmedlas inte via överkänslighetsmekanismer Dessa skador kan inte utredas med allergiundersökningar.
Endast få former av överkänslighet mot läkemedel förmedlas genom en sedvanlig så kallad omedelbar allergimekanism, dessa är vanligen reaktioner mot penicillin och dess härledningar. Då kan symtomet vara nässelutslag, symtom i andningsvägarna, symtom i tarmsystemet eller anafylaxi, det vill säga en allmän allergisk reaktion.
I de flesta fall är läkemedelsallergin redan klar utifrån händelsebeskrivningen och kräver inga tilläggsutredningar. Det läkemedel som misstänks ha orsakat reaktionen och det läkemedel som korsreagerat ska undvikas i fortsättningen.
Patienten bör spara namnet på läkemedlet som orsakat en allergisk reaktion och meddela det till vårdgivande enheters journalsystem.
Fördröjda hudreaktioner på grund av läkemedel utvecklas med olika mekanismer. En av de vanligaste hudreaktionerna är exantem som är irriterande slingriga utslag.
Exantem uppkommer symmetriskt på kroppen samt benen och armarna och försvinner så småningom inom 1–2 veckor. Flera smittosamma sjukdomar kan orsaka hudsymtom av denna typ.
Särskilt vissa värkmediciner och antibiotika kan orsaka upprepade hudreaktioner på samma ställe (erythema fixum), och då den läkt finns brun pigmentation kvar.
Endast sällan orsakar läkemedlen svåra omfattande reaktioner som täcker hela huden. Dessa reaktioner kan vara förknippade med allmänna symtom såsom feber. Läs mer under länken Erythema fixum.
Största delen av de hudreaktioner som uppstår under antibiotikakurer kan ha samband med infektionen som behandlas. Eksem under en antibiotikakur kan bero på en pågående inflammationssjukdom där det kan ingå en virussjukdom.
Eksem under barns antibiotikakurer har för det mesta samband med den infektion som barnet insjuknat i, och inte med antibiotikan. Det är även möjligt att det virus som man insjuknat i och läkemedlet tillsammans orsakar eksem.
Uppdaterad 16.9.2021