Astman tutkimukset

Astman perustutkimukset tehdään useimmiten joko omalla terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Diagnosointi ja hoito eivät edellytä erikoislääkärin arviota muutoin kuin erityistilanteissa.

Jos havaitsee astmalle tyypillistä oireilua, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Astmaepäily lähtee potilaan oireista. Lääkäri saattaa keuhkoja kuunnellessaan havaita astmaan viittaavaa vinkumista.

Käytettävät tutkimukset vaihtelevat eri-ikäisillä. Tarpeen vaatiessa tehdään useampia eri puhalluskokeita ennen kuin astma-diagnoosi varmistuu. Samoja puhalluskokeita toistetaan tarvittaessa hoitavan lääkityksen aikana, jotta nähtäisiin onko lääkitys parantanut tuloksia. Tulokset yleensä normalisoituvat, kun astmalääkitys on riittävä.

Tutkimukset tähtäävät ensisijaisesti astmassa esiintyvän keuhkoputkien supistelutaipumuksen osoittamiseen uloshengityksen virtauksia tutkimalla. Supistunut keuhkoputki alentaa puhallusarvotuloksia. Puhalluksia tehdään myös avaavan lääkkeen jälkeen, jotta voitaisiin osoittaa astmaan viittaava supistelun palautuvuus avaavilla astmalääkkeillä.

Supistunut keuhkoputki alentaa puhallusarvotuloksia.

Päivitetty  30.8.2021

Kyllä