Anafylaktinen reaktio

Anafylaksia on äkillinen yliherkkyysreaktio, jonka oireet ovat vaikeat. Reaktion tavallisimmat ensioireet ovat kutina ja kihelmöinti päänahassa, kämmenissä ja huulissa.

Reaktiossa myös ihon laaja-alainen punoitus tai nokkosihottuma on tavallista. Nämä oireet etenevät muutamassa minuutissa koko kehon laajuisiksi. Huippuunsa anafylaktinen reaktio kehittyy noin 10 – 30 minuutin aikana. Mitä nopeammin oireet alkavat ja etenevät, sitä vaikeampi reaktio on.

Aiheuttajana voi olla ruoka-aine, lääke, hyönteisen pisto tai jokin muu tekijä. Aiheuttajaa ei aina saada selville. Myös pistossiedätyshoitoon liittyy pieni anafylaksian riski siedätyspistosten yhteydessä.

 

Anafylaksian hoito

Anafylaktisen reaktion ensisijainen hoito on reaktion aiheuttaneen tekijän täydellinen välttäminen. Tärkein lääke reaktion tullessa on adrenaliini-injektio, joka on pistettävä välittömästi ja empimättä. Ruoka-allergiaan liittyvän anafylaksian saaneilla henkilöillä tulee olla aina adrenaliini-injektori mukana ja vanhentuneen injektorin tilalle on ostettava apteekista uusi.

Lisäksi on otettava määrätyt antihistamiini- ja kortisonitabletit. Vaikka pistää omatoimisesti adrenaliinia on silti hakeuduttava päivystykseen jatkoseurantaan.

Video: Adrenaliini-injektorin ohjaus

 

Päivitetty  8.11.2019