Siirry sivun sisältöön

Astma ja matkustaminen

Matkustamista on harvoin tarve rajoittaa astman vuoksi. Uudessa ympäristössä voi kuitenkin olla yllättäviä astmaa pahentavia ärsykkeitä.

Astmaa sairastavan on tärkeä suunnitella matka hyvin ja valmistautua odottamattomiin sairaudesta johtuviin haasteisiin. Lääkehoidon tulee jatkua myös matkan aikana, vaikka olo olisikin matkakohteessa hyvä.

Ennen matkalle lähtöä astmaa sairastavan tulee varmistua, että lääkkeitä on mukana riittävästi koko matkan ajaksi ja matkavakuutukset ovat kunnossa. Astman ollessa tasapainossa on lentäminen ja matkustaminen turvallista. Hotellihuoneen on oltava savuton ja allergiselle sopiva.

Olosuhteet ovat matkalla usein erilaiset kuin kotona. Suurten metropolien saasteet tai Välimerelle laskeutuva aavikon hiekkapöly voivat aiheuttaa astma-oireita. Myös pölypunkki, eläin- ja siitepölyallergioihin on syytä varautua.

Pakkaa lääkkeet aina käsimatkatavaroihin ja säilytä ne alkuperäisissä pakkauksissa. Ota mukaan myös lääkereseptit. Voit tulostaa eReseptin yhteenvedon, jos olet vähintään 18-vuotias ja sinulla on omat pankkitunnukset. Muussa tapauksessa saat yhteenvedon lääkkeistäsi käymällä apteekissa.

Kysy tarvittaessa neuvoa astmahoitajalta tai lääkäriltä, jos epäröit, voitko lähteä matkalle. Katso lisää linkistä Lääkkeet ja reseptit mukaan ulkomaille.

Jokaisella suomalaisella on sairausvakuutus (Kela-kortti), joka oikeuttaa äkillisen sairauden sattuessa hoitoon EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Australiassa. Tämä vakuutus korvaa myös kroonisen sairauden pahenemisesta aiheutuvan sairaalahoidon näissä maissa.Matkavakuutuksen ehtoihin kannattaa tutustua huolella. Astman osalta se yleensä korvaa ennalta odottamattoman äkillisen pahenemisvaiheen, mutta ei esimerkiksi matkan keskeytymisestä aiheutuvia kustannuksia. Kannattaa siis huomioida, että matkavakuutus ei korvaa mitään kustannuksia, jos lähdet matkalle sairaana ja huonossa kunnossa. Katso lisää linkistä Jos sairastut ulkomailla.

Nykyaikaisen matkustajalentokoneen paineistetun matkustamon ilmanpaine on alhainen. Jos jo lähtötilanteessa hapetus on huonontunut, kuten astman pahenemisvaiheessa, lentomatkustaminen on riski. Tämän vuoksi astman pahenemisvaiheessa et voi lähteä lentomatkalle.

Terveilläkin lentomatkustajilla valtimoveren happikyllästeisyysaste laskee lennettäessä. Terveille matkustajille alhaisesta ilmanpaineesta ei kuitenkaan ole haittaa, koska terve henkilö pystyy sopeutumaan tilanteeseen lisäämällä hengitystaajuutta, syketaajuutta ja sydämen iskutilavuutta.

Päivitetty 31.8.2021