Siirry sivun sisältöön

Astmalääkityksen valinta ja käyttötarkoitus

Astmalääkkeet voidaan jakaa kahteen ryhmään: tulehdusta poistaviin ja keuhkoputkia laajentaviin lääkkeisiin. Useimmat astmalääkkeet ovat inhalaatiomuotoisia eli ne hengitetään keuhkoihin.

Kun astmadiagnoosi on tehty, potilaalle valitaan sopiva lääkitys. Lääkkeen valinnassa huomioidaan sekä lääkkeen annostelijan (inhalaattorin) että lääkeaineen sopivuus. Mikäli lääkkeiden ottamiseen liittyy ongelmia, niistä kannattaa puhua hoitavan lääkärin kanssa. Lääkitys on pitkäaikainen, ja on tärkeää, että lääkitys on kaikin puolin potilaalle sopiva.

Mikä on lääkkeiden käyttötarkoitus?

On tärkeää tunnistaa omien astmalääkkeidensä käyttötarkoitus. Värikoodit helpottavat tunnistamista. Tulehdusta poistavat ovat ruskeita tai oransseja ja keuhkoputkia laajentavat sinisiä tai vihreitä. Tulehdusta hoitavia ja keuhkoputkia laajentavia yhdistelmälääkkeitä on erivärisiä (punainen, lila, keltainen).

Lääkkeiden ottotekniikka

Astman hoitoon käytettäviä lääkeinhalaattoreita on erilaisia, kussakin inhalaattorissa on tärkeää huomioida laitekohtainen oikeanlainen käyttötekniikka. Onnistunut inhalaattorin käyttö tehostaa lääkkeen vaikutusta. Astmalääkkeiden käytöstä ohjausta saat ammattilaiselta. Voit katsoa annosteluvideoita Apteekkariliiton verkkosivuilta.

Päivitetty 31.8.2021