Siirry sivun sisältöön

Astma ja sukeltaminen

Paineilmalaitteilla sukeltamiseen ja astmaan liittyy vakavan astmakohtauksen riski.

Sukeltaessa käytettävä paineilma ja kaasuseokset ovat kuivaa ja kylmää kaasua, jotka ärsyttävät keuhkoputkia ja voivat aiheuttaa niiden supistumisen. Tätä ärsyttävyyttä lisää sukeltamisen aiheuttama fyysinen rasitus ja sukelluksissa paineen vaikutuksesta tiheämmän hengityskaasun aiheuttama lisääntynyt hengitystyö.

Keuhkoputkien ahtautuminen voi aiheuttaa erityisesti sukelluksesta noustessa painevaurion keuhkoon ja hengenvaarallisen ilmarinnan tai ilmaembolian.

Ehdottomia esteitä laitesukeltamiselle ovat:

  • rasitusastma,

  • kylmän provosoima astma,

  • jatkuvasti lievästikin oireileva astma

  • astma jonka lääkitykseen käytetään keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä (lyhyt- tai pitkävaikutteinen) sekä

  • keuhkofunktiotutkimuksissa osoitettu bronkiaalinen hyperreaktiviteetti.

Pelkällä hengitettävällä kortisonilääkkeellä täysin oireettomana pysyvä astmaa sairastava henkilö, jonka keuhkojen toiminta on spirometriassa normaali, voi joissain tapauksissa saada luvan laitesukeltamiselle. Tämän suhteen on syytä konsultoida keuhkosairauksien erikoislääkäriä ja sukelluslääketieteeseen perehtynyttä lääkäriä ja harkita mahdollisesti myös kylmäilmarasituskokeen tekemistä. Aikaisemmin sairastettu astma (yli viisi vuotta viimeisistä oireista tai lääkityksestä) ja lapsuusiän astma eivät ole este laitesukeltamiselle.

Snorklaus ja sukeltelu ilman paineilmalaitteita matalammissa vesissä ja uima-altaissa sen sijaan ovat astmaatikoillekin sallittuja.

Päivitetty 31.8.2021