Siirry sivun sisältöön

Mitä on allerginen nuha?

Allerginen nuha on pitkäaikainen eli krooninen nenäontelon tulehdus. Sen tavallisimpia aiheuttajia ovat lehtipuiden, heinäkasvien sekä pujon siitepölyt sekä eläinpölyt.

Allergista nuhaa alkaa esiintyä yleensä kahden ikävuoden jälkeen, ja noin 15 % aikuisista sairastaa sitä. Allergista nuhaa sairastavan on hyvä seurata siite- ja homepölyjen vuosittaista esiintymistä omalla alueellaan.

Allergista nuhaa esiintyy enemmän niillä, joiden suvussa on allergioita, allergista nuhaa tai astmaa. Usein ne, joilla on allerginen astma, on myös allerginen nuha. Yleensä allerginen nuha ei pahene iän myötä, vaan saattaa jopa lievittyä. Toisilla taas oireet saattavat edetä ja pahentua, jonka vuoksi ylähengitysteidän tulehdukset ja ärsytysoireet voivat lisääntyä. Katso lisää linkeistä Siitepölytiedotus ja Siitepölykausi Suomessa.

Mistä johtuu?

Allerginen nuha johtuu allergeenin sitoutumisesta nenäontelon limakalvon syöttösolujen pinnalla olevaan allergeeni-spesifiin IgE-vasta-ainereseptoriin. Sitoutumisen jälkeen syöttösolusta vapautuu mm. histamiinia, joka aiheuttaa välittömät allergiaoireet. Syöttösolusta vapautuvat tulehdusvälittäjäaineet houkuttelevat paikalle tulehdussoluja ja muita tulehdustekijöitä aiheuttaen viivästyneet allergiaoireet.

Päivitetty 14.9.2021