Siirry sivun sisältöön

Astma ja armeija

Varusmiespalvelus on suuri muutos nuoren elämässä. Astmaa sairastavan nuoren elinympäristö muuttuu ”armeijan harmaissa” monella eri tavalla, jotka saattavat vaikuttaa astmatasapainoon.

Suuri määrä ihmisiä ahtaissa tiloissa lisää infektioriskiä. Myös pölyisät olosuhteet saattavat pahentaa astmaoireita. Varusmiespalvelukseen liittyvä fyysinen rasitus (varsinkin yhdistettynä siitepölykauteen tai kylmään ulkoilmaan) saattaa olla astmaoireita provosoiva tekijä, mikäli astma ei ole tasapainossa.

Armeija onnistuu hyvällä astman hoitotasapainolla

Hyvä astman hoitotasapaino on keskeisen tärkeää varusmiespalveluksen onnistuneelle läpiviennille. Tämän takaamiseksi olennaista on oikeanlainen astmalääkitys ja säännöllisesti toteutuva lääkkeenotto. Tavoitteena on oireettomuus tai vähäoireisuus sekä mahdollisimman hyvä keuhkojen toiminta. Myös mahdollisten allergioiden tehokas hoito on tärkeää. Nuoren oma motivaatio on tärkeää varusmiespalveluksen onnistumisen kannalta.

Lääkärin lausunto mukaan kutsuntoihin

Kutsunnat järjestetään kerran vuodessa elo−joulukuussa niille nuorille, jotka täyttävät kyseisenä vuonna 18 vuotta. Ennen kutsuntoja on hoitavan lääkärin tutkittava astmanuoren keuhkojen toiminta, kartoitettava astmaoireet ja näiden seikkojen perusteella suunniteltava sopiva astmalääkitys.

Nuoren on otettava mukaan kutsuntatarkastukseen lääkärinlausunto astmansa sen hetkisestä tilasta ja lääkityksestä (yleensä viimeisin yhteenveto sairaskertomuksesta). Tämän perusteella kutsuntalääkäri lopullisesti arvioi nuoren kelpoisuuden varusmiespalvelukseen sekä palvelusluokan. Lähtökohtaisesti astman tulisi siis olla lääkityksellä vähäoireinen ja keuhkofunktion normaali tai lähes normaali.

Nuoren on otettava mukaan kutsuntatarkastukseen lääkärinlausunto astmansa sen hetkisestä tilasta.

Päivitetty 19.5.2021