Siirry sivun sisältöön

Astman seurantakäynnit

Seurantakäynneille kannattaa valmistautua hyvin, jotta saa kaiken hyödyn niistä. Ohessa muistilista tueksi.

  • Määritä selkeä tavoite. Seurantakäynnit ovat potilasta varten. Saat lääkärin tai hoitajan käynnistä paljon suuremman hyödyn, kun mielessäsi on selkeä tavoite.

  • Kirjoita kysymyksesi muistiin. Mieti ennen lääkärissä käyntiä, mitä kaikkea haluat kysyä ja kirjoita kysymykset muistiin. Näin varmistat, että et unohda mitään tärkeitä kysymyksiä tai mieltä askarruttavia huolenaiheita. Jos voit, koeta kirjoittaa muistiin myös syyt, miksi haluat kysyä kysymykset.

  • Lue astmasta. Perehtyminen sairauteen ennen lääkärikäyntiä voi siis olla erittäin hyödyllistä. Muista kuitenkin, että netissä on saatavilla virheellistäkin tietoa, joten varmista lukemiesi tietojen paikkansapitävyys lääkäriltä.

  • Kirjoita luettelo käyttämistäsi lääkkeistä, muista myös käsikauppalääkkeet ja lisäravinteet. Lääkäri kysyy niistä todennäköisesti vastaanotolla.

  • Pidä oireistasi päiväkirjaa. Kirjoita muistiin mahdolliset muutokset, milloin oireita ilmestyi ja jos olet huomannut jotakin, joka saattaa pahentaa astmaasi. Nämä ovat kaikki tärkeitä tietoja, joista voi olla hyötyä lääkärille.

Päivitetty 31.8.2021