Haimansiirron jälkeen

Haimansiirron jälkeen potilas on ensin teho-osastolla pari päivää ja siirtyy sitten vuodeosastolle.

​​​​​Kolme naista sauvakävelee ruskaisella puistotiellä

Hoito leikkauksen jälkeen

Tehohoidon jälkeinen ​osastohoitojakso vaihtelee noin kymmenestä päivästä kolmeen viikkoon riippuen potilaan toipumisesta ja kotipaikkakunnasta.

Kotiutumisen jälkeen käydään kontrollikäynneillä vähintään viikoittain kahden kuukauden ajan, sitten joka toinen viikko, kunnes siirrosta on kulunut 9 kuukautta, sen jälkeen kerran kuussa, kunnes siirrosta on kulunut 12 kuukautta.

HUS:n ulkopuolelta tulevat potilaat käyvät kontrollikäynneillä elinsiirtoyksikössä osasto K5A:n päiväosastolla aluksi 2-3 viikon välein, riippuen siitä milloin kotiutus tapahtuu. Kontrollikäynnit elinsiirtoyksikössä jatkossa ovat 3, 6, 9, 12, 18 ja 24 kuukauden kohdalla siirrosta ja tämän jälkeen vuosittain.​

Leikkauksen jälkeiset on​gelmat

Haimasiirtoihin liittyy edelleen enemmän kirurgisia ongelmia kuin esimerkiksi maksan- ja munuaissiirtoihin. Suurin osa vaikeista komplikaatioista liittyy ohutsuolisauman pettämiseen, siirteen verisuonitukoksiin tai infektioihin. Nämä johtavat uusintaleikkaukseen jopa noin 30 prosentilla potilaista.​

Tulokset

Haimasiirtojen tulokset ovat jatkuvasti parantuneet. Samanaikaisen haima- ja munuaissiirron saaneiden potilaiden pitkäaikaisennuste ja elämänlaatu on parempi verrattuna pelkän munuaissiirron saaneisiin diabetespotilaisiin. Haima- ja munuaissiirto on hyvä vaihtoehto tietyille, valikoiduille tyypin 1 diabeetikoille pelkän munuaissiirron sijaan.

Haimansiirto palauttaa veren glukoositason normaaliksi. Onnistuneen haima-munuaissiirron jälkeen dialyysihoitoa ja insuliinia ei enää tarvita.


Edellinen sivuOsion​ alkuun