Silmän allerginen sidekalvotulehdus

Silmän allerginen sidekalvotulehdus on paikallinen allerginen reaktio, jonka oireena on kutina, vetistys, punoitus, valonarkuus ja lievä rähmiminen.  Se voi olla allergian ainoa tai pääasiallinen ilmenemismuoto.

Silmäoireiden allergiatausta on usein helppo itsekin havaita, koska oireet liittyvät selvästi joko siitepölykauteen (katso siitepölykalenteri) tai altistumiseen allergeeneille kuten eläimille.

Kausiluonteisen allergisen sidekalvotulehduksen oireita voi itse hoitaa ilman reseptiä saatavilla antihistamiinitableteilla tai kromoglikaattisilmätipoilla.

Kuivasilmäisyyteen liittyy usein samanlaisia oireita kuin allergiseen silmätulehdukseen, ja ne esiintyvät usein yhdessä. Kostuttavia silmätippoja saa ilman reseptiä apteekista ja niitä voi käyttää samanaikaisesti allergian hoitoon käytettävien valmisteiden kanssa.

Vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita silmälääkärin määräämää lääkehoitoa. Myös siedätyshoito voi olla aiheellinen. Krooninen eli pitkäkestoinen sidekalvotulehdus vaatii ympärivuotista hoitoa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  16.4.2018