Jalkojen suojaaminen ja haavojen ennaltaehkäisy

Jalat tulee suojata mekaaniselta ärsykkeeltä ja tarkistaa päivittäin. Jalat kannattaa näyttää hoitajalle ja lääkärille vastaanottojen yhteydessä, oli niissä sitten ongelmia tai ei.

​​​Suojaa jalat kolhuilta, hankaukselta ja paineelta, eikä paljain jaloin tulisi kävellä. Jalkineet eivät saa painaa tai hangata ja ne on hyvä tarkistaa päivittäin. Etenkin diabeetikoilla tunto jalkaterissä on usein heikentynyt, ja hiertäminen tai vierasesineet jalkineissa jäävät helposti huomaamatta.

Kantapäät olisi hyvä keventää irti makuualustasta öisin. Jos kantapäässä on jo haava, kantapäät voidaan tukea irti patjasta säären alle laitettavan tyynyn avulla. Luotettavampi apuväline on tarrakiinnitteinen kantapään kevennystossu.

Ihoa kannattaa rasvata päivittäin perusvoiteella. Erityisesti kantapäähän syntyy herkästi syviä halkeamia, jotka voivat kehittyä haavoiksi.

Jos jalassa on haava, tarvitaan väliaikainen hoitojalkine. Oikean jalkineen arvioi ja sen käyttöä ohjaa jalkaterapeutti, jalkojenhoitaja tai fysioterapeutti. Jos jalkaterässä on virheasentoja tai jalkaterästä on poistettu varpaita, sopiva jalkine on välttämätön uusien asentovirheiden ja haavojen ehkäisemiseksi. Usein tarvitaan pohjallista, erityisvalmisteista kenkää tai mahdollisesti jalkateräproteesia. Näiden tarve arvioidaan terveydenhuollon yksiköissä, joissa hoito tapahtuu.

Sopivat sukat on kosteutta imeviä, hankausta estäviä ja puristamattomia sukkia, jotta vältyt ihorikolta. Kenkien käyttö ilman sukkia voi aiheuttaa hiertymiä. Sukkamateriaali valitaan jalan mukaan. Sukkien pitää pystyä imemään ja poistamaan hikoilun aiheuttama kosteus. Liian pienet sukat ja tiukka resori estävät verenkiertoa jaloissa. Sukat vaihdetaan päivittäin.

Erityisvalmisteisiin jalkineisiin ja pohjallisiin myönnetään maksusitoumus erikoissairaanhoidosta tai perusterveydenhuollosta. Mittojen mukaan tehtyjen jalkineiden jatkuva käyttö on tärkeää; ne ovat tehokkaat vain silloin, kun ne ovat jalassa. Mikäli jalkineiden istuvuudessa on ongelmia, on syytä olla heti yhteydessä jalkineet toimittaneeseen tahoon tai terveydenhuoltoon.

Kuuman ja kylmän kanssa kannattaa olla varovainen. Jalkoja ei tule lämmittää laitteilla, lämpöpatterilla, lämpimällä vedellä tai avotulella, vaan villasukat ja muu lämmin pukeutuminen on paras tapa. Saunassa tulee varmistua, että jalkojen tasolla on haalea lämpö. Lämmön voi varmistaa kädellä kokeilemalla. Jalassa lämmön tunteminen on usein heikentynyt.

Päivitetty  25.5.2021

Kyllä