Siedätyshoito ja elämäntilanne

Harkittaessa siedätyshoidon aloitusta, on syytä ottaa huomioon erilaisten elämäntilanteiden vaikutus siedätyksen kulkuun. Hoidon kesto on tavallisesti 3–5 vuotta, joten sen aikana elämäntilanne voi muuttua.

​​​​

Raskaus

Siedätyshoito keskeytetään raskauden alkaessa. Siedätyksestä ei ole vaaraa raskaudelle, mutta kaikki siedätykseen liittyvät lääkkeet eivät sovi raskaana oleville. Siedätyshoito on viisainta aloittaa vasta raskauden ja imetyksen jälkeen, jotta koko siedätysjakso saadaan vietyä läpi keskeytyksettä. Mikäli siedätyshoito keskeytyy raskauden vuoksi, harkitaan myöhemmin, aloitetaanko ja jatketaanko siedätyshoitoa uudelleen.

Varusmiespalvelus

Siedätystä ei ole viisasta aloittaa juuri ennen varusmiespalveluksen alkamista. Hoito ei useinkaan toteudu varuskunnissa. Tablettisiedätys on pistossiedätyshoitoa helpompi toteuttaa varusmiespalvelun aikana.

Opiskelu tai työskentely ulkomailla

On huomioitava, että aloitettu siedätyshoito ei välttämättä toteudu toisessa maassa. Siedätyshoitotavat, terveydenhuoltojärjestelmien eroavaisuudet ja kustannukset voivat tuottaa ongelmia. Mikäli haluaa jatkaa toisessa maassa siedätyshoitoa, on syytä selvittää etukäteen, missä siedätyshoito voidaan antaa kyseissä maassa. Hoitovastuu siirtyy tuolloin uuteen hoitopaikkaan kokonaan tai väliaikaisesti. Tiedot aloitetusta hoidosta on mahdollista pyytää mukaan.

Ajankäyttö

Pistossiedätystä pohtivan on syytä huomioida pistosajat. Iho- ja allergiasairaalassa siedätyshoitopistoksille tullaan ajanvarauksella aamupäivisin arkena. Katso tarkemmin voimassa olevat pistosaikataulut

Pistoksen jälkeen potilasta seurataan vähintään 30 minuutin ajan. Lisäksi on huomioitava, että joskus seuranta-aika voi olla sivuvaikutusten takia pidempi ja johtaa myös sairaalaseurantaan. Tämän vuoksi ei ole suositeltavaa ottaa pieniä lapsia mukaan pistoskäynneille.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  15.10.2019