Astman oireet

Astma oireet voivat  liittyä eri olosuhteisiin, kuten kylmään ilmaan, allergeeneihin hengitysilmassa, hengitystieinfektioon tai rasitukseen. Myös vuorokauden aika voi vaikuttaa oireiden ilmaantuvuuteen.

Mitä astmakohtauksessa tapahtuu?

Kun keuhkoputkien ympärillä oleva sileä lihas supistuu johtaen keuhkoputkien ahtautumiseen, ilmaa menee keuhkoihin hyvin mutta tulee huonosti ulos. Puhutaan ilmasalpauksesta, jonka jokainen astmaatikko kokee omalla tavallaan. Jotkut kokevat sen painontunteena rinnassa (”ikään kuin norsu istuisi rinnan päällä” ), jopa rintakipuna. Osa kokee, ettei saa ilmaa keuhkoihin. On suuria yksilöllisiä eroja siinä, miten herkästi astmaatikko tunnistaa keuhkoputkien supistumisen. Astmakohtaukseen otetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä.

Muita astman kaltaisten oireiden aiheuttajia

Astma on yleinen sairaus, niinpä pitkittyneestä yskästä tai hengenahdistuksesta kärsivälle potilaalle tehdään yleensä aluksi astmatutkimuksia. Samanlaisia oireita voi olla myös muissa sairauksissa.

Yskä

Tavallisimpia pitkittyneen, yli 2kk jatkuneen, yskän syitä ovat tupakoitsijan keuhkoahtaumatauti ja krooninen keuhkoputkentulehdus. Muilla kuin tupakoitsijoilla tavallisia syitä voivat olla krooninen nuha, tulehdus keuhkoissa tai poskionteloissa ja refluksitauti. Muut yskän syyt ovat selvästi harvinaisempia kuten bronkiektasiatauti, keuhkokudoksen sairaudet tai kasvaimet.

Hengenahdistus ja huono rasituksen sieto

Etenkin iäkkäämmillä ihmisillä sydänsairaus kuten sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta tai keuhkoveritulppa voi olla astmaoireiden syynä. Tupakoitsijoilla taas keuhkoahtaumatauti. Nuoremmilla henkilöillä mahdollinen syy voi olla toiminnallinen hengityshäiriö, kuten toiminnallinen äänihuulisalpaus (VCD, vocal cord dysfunction) tai hyperventilaatiotaipumus.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Päivitetty  8.11.2019