Astma ja sukeltaminen

Paineilmalaitteilla sukeltamiseen ja astmaan liittyy vakavan astmakohtauksen riski. Sukeltaessa käytettävä paineilma ja kaasuseokset ovat kuivaa ja kylmää kaasua, joka ärsyttää keuhkoputkia ja voi aiheuttaa niiden supistumisen.

Tätä ärsyttävyyttä lisää sukeltamisen aiheuttama fyysinen rasitus ja sukelluksissa paineen vaikutuksesta tiheämmän hengityskaasun aiheuttama lisääntynyt hengitystyö. Keuhkoputkien ahtautuminen voi aiheuttaa erityisesti sukelluksesta noustessa painevaurion keuhkoon ja hengenvaarallisen ilmarinnan tai ilmaembolian.

Aikaisemmin sairastettu astma (enemmän kuin 5 vuotta viimeisistä oireista tai lääkityksestä) ja lapsuusiän astma eivät ole este laitesukeltamiselle. Aktuelli rasitusastma, kylmän provosoima astma, jatkuvasti lievästikin oireileva astma ja astma jonka lääkitykseen käytetään keuhkoputkia laajentavia lääkkeitä (joko lyhyt- tai pitkävaikutteisina) ovat ehdottomia laitesukeltamisen esteitä, samoin kuin keuhkofunktiotutkimuksissa osoitettu bronkiaalinen hyperreaktiviteetti. Pelkällä hengitettävällä kortisonilääkkeellä täysin oireettomana pysyvä astmaatikko, jonka keuhkojen toiminta on spirometriassa normaali, voi joissain tapauksissa saada luvan laitesukeltamiselle. Tämän suhteen on syytä konsultoida keuhkosairauksien erikoislääkäriä ja sukelluslääketieteeseen perehtynyttä lääkäriä ja harkita mahdollisesti myös kylmäilmarasituskokeen tekemistä.

Snorklaus ja sukeltelu ilman paineilmalaitteita matalammissa vesissä ja uima-altaissa sen sijaan on astmaatikoillekin sallittua.Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Päivitetty  17.5.2019