Mitä on allerginen nuha?

Allerginen nuha on pitkäaikainen eli krooninen nenäontelon tulehdus. Tavallisimmat aiheuttajat ovat siitepölyt: lehtipuut, heinäkasvit ja pujo sekä eläinpölyt.

Allergista nuhaa alkaa esiintyä yleensä 2 ikävuoden jälkeen, ja noin 15 % aikuisista sairastaa sitä. Allergista nuhaa sairastavan on hyvä seurata siite- ja homepölyjen vuosittaista esiintymistä omalla alueellaan. Katso siitepölytiedotus ja siitepölykausi Suomessa (PDF).

Allergista nuhaa esiintyy runsaammin niillä, joiden suvussa esiintyy runsaasti allergiaa, allergista nuhaa tai astmaa. Allergista astmaa sairastavilla on usein myös allerginen nuha. Yleensä allerginen nuha ei pahene ajan myötä. Se voi joillakin potilailla jopa lievittyä aikuisiällä. Joillakin taas oireet etenevät ja niitä tulee lisää. Myös ylähengitysteiden tulehdukset (eli infektiot) ja ärsytysoireet voivat lisääntyä.

Mistä johtuu?

Allerginen nuha aiheutuu allergeenin sitoutumisesta nenäontelon limakalvon syöttösolujen pinnalla olevaan allergeeni-spesifiin IgE-vasta-ainereseptoriin. Sitoutumisen jälkeen syöttösolusta vapautuu mm. histamiinia, joka aiheuttaa välittömät allergiaoireet. Syöttösolusta vapautuvat tulehdusvälittäjäaineet houkuttelevat paikalle tulehdussoluja ja muita tulehdustekijöitä aiheuttaen viivästyneet allergiaoireet.

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää lasten allergisesta nuhasta ja siedätyshoidosta Lastentalosta.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  10.5.2019