Mikä on alaraajaturvotus?

Alaraajaturvotus eli jalkojen turvotus on yleinen oire, jolle on olemassa useita syitä. Alaraajaturvotus vaatii aina lääkärin tekemää tutkimusta ja hoidon suunnittelua.

Alaraajaturvotuksen oireita ovat muun muassa toispuoleinen tai symmetrinen jalkojen ympärysmittojen suureneminen, jalkojen särkeminen etenkin iltaa kohden, sukkien aiheuttamat painumajäljet nilkoissa tai reisissä, kuoppautuva turvotus (ihoa painettaessa sormella ihoon jää kuoppa) sekä ihomuutokset, kuten ihon kovettuminen, ihottuma, ruskea pigmentaatio tai pahimmassa tapauksessa ihon haavautuminen. Kipu tai nopeasti ilmaantunut alaraajaturvotus on aina hälyttävä oire ja vaatii pikaista hakeutumista lääkärin vastaanotolle.

Haitarin otsikkotaso2
Mitä tietoja lääkäri kysyy sinulta?
  • Milloin alaraajaturvotus on alkanut?
  • Onko turvotus alkanut äkillisesti vai vähitellen?
  • Onko turvotus pahentunut koko ajan vai häviääkö se aina välillä?
  • Helpottuuko turvotus yön aikana?
  • Onko turvotus toispuoleista vai molemminpuolista, liittyykö siihen myös yläraajojen tai silmäluomien turvotusta?
  • Mitkä tekijät pahentavat turvotusta (esim. seisominen, pitkäaikainen istuminen)?
  • Mitkä tekijät helpottavat turvotusta (esim. jalkojen koholle nostaminen, liikunta)?
  • Mitä lääkkeitä käytät (monet lääkkeet voivat aiheuttaa alaraajaturvotusta)?
  • Mitä yleissairauksia sinulla on (esim. sydän-, maksa- ja munuaissairaudet)?
  • Onko suvussa esiintynyt samantyyppistä alaraajaturvotusta?
Mistä jalkojen turpoaminen voi johtua?

Nopeasti ilmaantuneen toispuoleisen alaraajaturvotuksen syitä ovat muun muassa akuutti syvä laskimotukos, ruusutulehdus tai selluliitti, rikkoutunut Bakerin kysta polvitaipeissa tai akuutti lihasaitio-oireyhtymä (tähän liittyy usein jokin altistava loukkaantuminen).

Kroonisen toispuoleisen alaraajaturvotuksen syitä ovat muun muassa laskimoiden vajaatoiminta, lymfaturvotus eli imunesteen virtauksen estymisestä aiheutunut imutieperäinen turvotus tai lantion alueen kasvain.

Nopeasti ilmaantuneen molemminpuolisen turvotuksen syitä voivat olla muun muassa sydämen vajaatoiminnan, maksan tai munuaissairauden äkillinen paheneminen.

Kroonisen molemminpuolisen turvotuksen syitä ovat muun muassa laskimoiden vajaatoiminta, sydämen vajaatoiminta, lääkkeet, lymfaturvotus, premenstruaaliturvotus, raskaus, pre-eklampsia eli raskausmyrkytys, suurentunut keuhkovaltimopaine, ylipaino, munuais- tai maksasairaus, lantion alueen kasvain, jatkuva jalat koukussa istuminen (esimerkiksi paljon istuvilla vanhuksilla ja halvauspotilailla), anemia sekä vaikea-asteinen kilpirauhasen vajaatoiminta.

Miten hoidetaan turvonneita jalkoja?

Alaraajaturvotuksen hoito kohdistuu sen aiheuttamaan syyhyn. Mahdollisen perussairauden hoidon tehostaminen on tärkeää. Mikäli jokin lääke aiheuttaa alaraajaturvotusta, tulee se vaihtaa toiseen valmisteeseen.

Lääkärin määräämät lääkinnälliset hoitosukat ovat tärkein hoitomuoto muun muassa laskimoiden vajaatoiminnan ja lymfaturvotuksen aiheuttamassa alaraajaturvotuksessa. Muita lääkkeettömiä hoitomuotoja ovat päivittäinen liikunta ja voimistelu, jalkojen koholle asettaminen, laihdutus ja ihon kunnosta huolehtiminen (huom! erityisesti varvasvälit). Harkituissa tapauksissa voidaan hoitomuotona käyttää myös painepuristushoitoa ja lymfaterapiaa.

Jaksottainen painepuristushoito

Jaksottaista painepuristushoitoa voidaan käyttää kompressiohoidon ohella tehostamaan turvotuksen hoitoa. Laite on helppokäyttöinen ja hoitoa voidaan toteuttaa kotihoidossa. Joissakin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on mahdollista saada painepuristushoitoa. Esim. haavakeskuksen poliklinikalta voidaan potilaalle lainata painepuristuslaite 2-3 kk ajaksi.

Kirurgisia hoitomuotoja voidaan käyttää laskimoiden vajaatoiminnan hoidossa sekä lymfaturvotuksessa, mikäli säännöllinen hoitosukkahoito on käytössä ja potilas ei ole merkittävän ylipainoinen.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018