Omapolku tarjoaa potilaille ja terveydenhuollon ammattilaisille luotettavaa ja tasalaatuista tietoa parantaen näin hoidon ja kuntoutuksen saatavuutta ja tehokkuutta.
Omapolku-alustalla on tuotettu ajan saatossa yli 400 digihoitopolkua, joista noin 300 on tällä hetkellä tuotannossa. Näistä HUSin lääkinnällisiä digihoitopolkuja ovat
HUS Nettiterapiat (10 kpl)
HUS Synnytyspelko
HUS Neuropsykologinen nettikuntoutus.
Lääkinnällisistä digihoitopoluista kukin HUSin kliininen tulosyksikkö tuottaa oman kliinisen arvioinnin. Tässä artikkelissa kuvataan yleisellä tasolla, mitä digihoitopolkujen kliinisen arvioinnin prosessi sisältää.
Kliininen arviointi on systemaattinen prosessi, jolla osoitetaan CE-merkityn laitteen vaatimustenmukaisuus sekä todennetaan laitteen turvallisuus ja tehokkuus jatkuvassa käytössä. Lisäksi kliininen arviointi varmistaa, että laite vastaa dokumentoitua käyttötarkoitusta.
Mitä kliininen arviointi sisältää?
Kliinisen suorituskyvyn arvioinnissa ennakoidaan ja seurataan laitteen toimintaa potilaiden hoidossa. Arvioinnin apuna käytetään muun muassa käytettävyys- ja saavutettavuustestausta. Turvallisuusarvioinnissa tarkastellaan mahdollisia riskejä ja haittavaikutuksia ja varmistetaan, että laite täyttää turvallisuusvaatimukset. Kliininen arvio sisältää myös laitteen käyttöohjeiden tarkastelun. On tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset ymmärtävät, miten laitetta käytetään oikein.
Myös potilaiden ja ammattilaisten kokemukset laitteen käytöstä ovat tärkeä osa arviointia. Kokemuksia selvitetään esimerkiksi potilaille ja hoitohenkilökunnalle suunnatuilla kyselyillä.
Arvioinnin lopuksi dokumentoidaan huolellisesti kaikki arvioon liittyvät tiedot, kuten palautteet ja raportointi, käyttötarkoitus, käytettävyystestaukset ja muut testaukset, vuosikatselmoinnit sekä omavalvonta).
Omapolun kliiniset hyödyt
Omapolku-alustan avulla tuotetut digitaaliset hoitopolut mahdollistavat hoidon tai kuntoutuksen aloittamisen nopeammin. Lisäksi samoilla resursseilla voidaan hoitaa suurempia potilasmääriä. Omapolku tarjoaa luotettavaa ja tasalaatuista tietoa potilaille ja heidän läheisilleen, jolloin he voivat huolehtia terveydestään tehokkaammin ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä omasta tai läheisensä hoidosta.
Omapolku tarjoaa potilaille pääsyn tiedon ja hoidon äärelle ympäri vuorokauden. Omapolku myös mahdollistaa sähköisen viestinnän potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen välillä ja mahdollistaa näin monipuoliset viestintätavat.
Seuraavassa esimerkkejä Omapolun kliinisistä hyödyistä:
Tutkimus osoittaa: digihoitopolku auttaa MS-potilaiden hoidossa ja hyvinvoinnissa (terveyskyla.fi)
Neuropsykologinen nettikuntoutus parantaa palvelun saatavuutta ja tuottaa säästöjä (terveyskyla.fi)
Omapolun onnistumisen edellytyksiä ja tunnistettuja haasteita
Digipalveluiden hyötyjen realisoituminen edellyttää terveydenhuollon ammattilaisten osaamista ja työtehtävien osaamistarpeiden uudistamista (1,3). Ajankäytön suunnitteluun pitää kiinnittää huomiota, jotta digitaaliset hoitopolut johtavat tehokkaampaan ajankäyttöön ja muutoksiin työnjaossa (1).
Mikkonen ym. (2023) tunnistivat puutteita ja haasteita tiedon ja tuen saamisessa lähiesimiehille kehitysprosessin aikana. Onnistunut johtaminen edellyttää resurssien allokaation ymmärtämistä, myönteisiä asenteita kehitystä kohtaan, tavoitekeskeisiä prosesseja, osallisuutta, verkostotukea sekä aktiivista asennetta digitaalisten palveluiden käyttöönotossa (2, 3).
Uuden palvelun käyttöönotto voi aiheuttaa muutosvastarintaa, minkä vuoksi toiminnan muutokseen tulee kiinnittää huomiota jo siinä vaiheessa, kun digihoitopolkuja suunnitellaan. Tekniset näkökohdat, kuten integraatioiden puute ja käytettävyysongelmat lisäävät vastustusta muutoksen aikana (3).
Omapolun kehitys- ja yhteistyötä eivät ohjaa kaupalliset intressit, mutta tuotantotehokkuuden ja työvoiman optimoinnin tarpeet ohjaavat julkisten palvelutuottajien digipalveluiden vaikuttavuuden arviointia. Tämä erottaa Omapolun muista digitaalisista laitteista tai alustoista. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen olennainen yhteistyö tulee korostumaan muun muassa yhteiskäyttöisten digihoitopolkujen kohdalla.
Omapolku on terveyden- ja sosiaalihuollon digitaalinen palvelukanava. Omapolulta kansalainen löytää lähetteellä toimivat digihoitopolut, etävastaanotot ja kaikille avoimet itsehoito-ohjelmat. Nämä palvelut täydentävät perinteistä sairaanhoitoa ja vastaanottokäyntejä. Omapolku on tietoturvallinen verkkopalvelu, joka käyttää vahvaa tunnistautumista.