Mitä on siedätyshoito?

Siedätyshoito on tavallisesti pistoksina tai kielenalustabletteina annettavaa pitkäaikaista hoitoa. Hoidolla pyritään kasvattamaan elimistön sietokykyä allergiaa aiheuttavaa ainetta kohtaan.

Siedätyshoidolla hoidettavia sairauksia ovat allerginen nuha ja silmän allerginen sidekalvotulehdus sekä astma. Lisäksi hoidetaan vaikeaa pistiäisallergiaa. Parhaiten siedätyshoito tehoaa siitepölyallergian aiheuttamiin silmä- ja nenäoireisiin. Hoidon teho on yksilöllinen ja jatkuu yleensä useamman vuoden siedätyksen loppumisen jälkeen.

Siedätyshoidon tyypit

Pistossiedätyksenä Suomessa on käytössä koivu-, timotei- ja pölypunkkisiedätys. Lisäksi voidaan siedättää ampiaiselle, mehiläiselle sekä kissalle ja koiralle. Kissalle ja koiralle annetaan siedätystä julkisessa terveydenhuollossa vain, kun eläimiä on vaikea välttää esimerkiksi ammatin vuoksi. Heinille, koivulle ja pölypunkille voidaan siedättää myös kielenalustabletilla. Ruoka-ainesiedätys on vielä kokeellista, eikä siihen ole Suomessa markkinoilla kaupallisia valmisteita.

Ennen hoidon aloituspäätöstä

Ennen siedätyshoitopäätöstä pyritään lääkärin vastaanotolla haastattelemalla varmistamaan, että potilaan oireet yhdistyvät allergeeniin, jolle siedätystä suunnitellaan. Ennen hoidon aloitusta tehdään allergia- ja astmatutkimuksia. Samalla selvitetään myös, onko allergioiden ja astman lääkehoito ollut riittävällä tasolla.

Päivitetty  1.9.2021

Kyllä