Gå till sidans innehåll

Modersmjölk

Ett fullgånget spädbarn läggs på mammans bröst omedelbart efter födseln och ammas i barnets takt. Normal viktutveckling tyder på ett tillräckligt intag av modersmjölk. Förutom modersmjölk behöver ett friskt barn endast D-vitamin som vitamintillskott.

Helamning innebär att den enda näringen som spädbarnet får är modersmjölk. Helamning rekommenderas fram till 4–6 månaders ålder. För fullgångna barn är modersmjölk allt som behövs fram till sex månaders ålder. Dessutom behövs D-vitamin som preparat, eftersom modersmjölk naturligt innehåller mycket lite av det. Det rekommenderas att man fortsätter att amma tillsammans med ytterligare mat fram till ett års ålder, och längre om familjen så önskar.

Näringsämnen från modersmjölk

Näringsämnen absorberas väl från modersmjölk. Till exempel absorberas drygt hälften av järnet från modersmjölk, jämfört med endast 5–30 procent av järnet från modersmjölksersättning. Även om järn absorberas väl från modersmjölk och ett fullgånget barn föds med goda järndepåer, behövs andra järnkällor i spädbarnets kost från sex månaders ålder, dvs. i praktiken kött, fullkornsprodukter och andra goda växtbaserade järnkällor; goda växtbaserade proteinkällor är ett alternativ.

Prematurbarn och barn som fötts små behöver också andra kosttillskott

Uppdaterad 6.2.2023